Juridisch18 jan '16 12:01

Utrechtse serieverkrachter blijft nog zwijgen

Auteur: Thijs Baas

De vermeende Utrechtse serieverkrachter blijft zwijgen. "Ik blijf mij beroepen op mijn zwijgrecht'', zei hij aan het begin van de inhoudelijke behandeling van zijn zaak, waar veel belangstellenden op af zijn gekomen.

In de rechtbank in Utrecht zijn drie zalen gereserveerd voor de zaak, in twee van de drie zalen kunnen belangstellenden alles volgen via een videoverbinding. Een van de zalen is gereserveerd voor de slachtoffers. Het Openbaar Ministerie (OM) verwacht dat drie slachtoffers een verklaring zullen afleggen in de zaak. T. wordt vervolgd voor in totaal vier verkrachtingen. In achttien andere gevallen is er onvoldoende bewijs tegen hem, omdat die verdenkingen niet werden ondersteund met DNA-materiaal van de verdachte.

Ellende
De gewelddadige Utrechtse serieverkrachter was in 1995 en 1996 actief en zorgde voor grote onrust. Na enkele jaren stilte sloeg hij in 2001 opnieuw toe. Volgens verslaggever Martijn de Rijk is de ellende van de vier vrouwen voelbaar in de rechtszaak. "Zojuist zei de rechter dat niet alleen het DNA-materiaal dat bij de vrouwen is aangetroffen, maar zelfs zinsneden die hij tegenover de vrouwen gebruikte overeenkomen."
 

Hoewel nu slechts vier zaken aan de orde komen, is bepaald niet uitgesloten dat hij ook andere verkrachtingen in de schoenen geschoven krijgt. "Het is niet zo dat hij daarvoor vrijgesproken is, het is alleen zo dat ze van die andere verkrachtingen nu niet rond kunnen maken dat hij daar achter gezeten heeft. Dat kan te maken hebben met DNA-materiaal dat dáár niet is aangetroffen. Bij deze vier zaken speelt dat DNA-materiaal wel een heel belangrijke rol."

Fietsendiefstal
Gerard T. werd in 2014 aangehouden, nadat DNA-onderzoek hem had gekoppeld aan een aantal verkrachtingszaken die aan de beruchte Utrechtse serieverkrachter worden toegeschreven. T. moest DNA afstaan na een veroordeling voor fietsendiefstal. Hij heeft altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben, maar tegen een politie-infiltrant in het huis van bewaring zou hij hebben bekend dat hij de Utrechtse serieverkrachter is. Zijn advocaat trekt de bekentenis in twijfel.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen