Juridisch28 dec '15 10:26

(Valse) aangifte doen voor zedenmisdrijf wordt makkelijker

Auteur: BNR Webredactie

Het wordt makkelijker voor zedenslachtoffers om aangifte te doen, meldt de Volkskrant vanmorgen. Advocaat Sidney Smeets vreest een toename in valse aangiften.

ANP
ANP

Om de aangifteprocedure te versimpelen worden de intakegesprekken verkort. Ook komen er duidelijkere afspraken over de bedenktijd die slachtoffers krijgen voordat ze definitief aangifte doen. Sommige rechercheurs dachten ten onrechte dat er een verplichte bedenktijd was van twee weken.

Geen goede ontwikkelingen
Volgens Sidney Smeets, advocaat bij Spong Advocaten, zijn de aanpassingen niet in het belang van de slachtoffers. Smeets: “Het OM past de procedure aan omdat de rechercheurs de huidige procedure niet goed toepassen, terwijl ze gewoon beter opgeleid moeten worden.”


Maar volgens Corrinne Dettmeijer, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, draagt de nieuwe instructie bij aan het verlagen van de drempel voor aangifte. Mede op basis van haar kritische rapport over de huidige werkwijze werden nieuwe instructies doorgevoerd. "Mijn constatering was dat slechts drie op de tien meldingen leidde tot aangifte en op grond daarvan constateerde ik dat die drempel voor het doen van aangifte hoog was." 

 

Dat een informatief gesprek een hele goede zaak is wil Dettmeijer niet weerspreken. "Dat is er ook om een slachtoffer voor te bereiden op wat er eventueel kan gebeuren. Maar dat is iets anders dan een drempel hoog houden, dus dat zoiets in overleg gaat en ook de bedenktijd ook in overleg met het slachtoffer wordt vastgesteld, vind ik zeker verbeteringen. Het is een vrij hardnekkige mythe dat het aantal valse aangiften heel groot is. Er is nauwelijks onderzoek naar gedaan en het getal van één op de acht klopt niet."


Tijdens het intakegesprek moeten nu nog 41 punten doorgewerkt worden. Het aantal onderwerpen wordt volgens de Volkskrant vanaf januari gehalveerd. Ook dit vindt Smeets alarmerend: “Die 41 punten zijn belangrijk, want de aangever moet goed geïnformeerd worden over mogelijk lastige vragen van bijvoorbeeld advocaten. Niet alle punten op die lijst zijn in elke situatie relevant, maar de rechercheurs moeten gewoon beter opgeleid worden om maatwerk te kunnen leveren.”

Valse aangiften
Naast de mogelijkheid dat de slachtoffers niet voldoende geïnformeerd worden, kan de nieuwe werkwijze een ander onwenselijk gevolg hebben. Smeets: “Het komt niet ten gunste van de waarheidsvinding. Valse aangiften komen vaak voor bij zedenzaken, je moet ervoor zorgen dat je die er goed uitfiltert. Deze aanpassing gaat waarschijnlijk voornamelijk in de hand werken dat er nóg vaker valse aangifte wordt gedaan.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen