Juridisch9 feb '16 11:21

Hoe veel kans maken de Libanon-veteranen met hun miljoenenclaim?

Auteur: Jolijn Mes

Een groep van 120 Libanon-veteranen met een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) eist gezamenlijk 15 miljoen euro. Ze vinden dat ze niet genoeg steun hebben gekregen na hun terugkeer. Hoeveel kans heeft hun zaak?

De Nederlandse soldaten komen aan in Haris, Libanon, om de Franse troepen af te lossen in maart 1979. Foto: ANP
De Nederlandse soldaten komen aan in Haris, Libanon, om de Franse troepen af te lossen in maart 1979. Foto: ANP

Volgens strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops is de kans van slagen de laatste tijd toegenomen: "De hoogste bestuursrechter in Nederland heeft een aantal uitspraken gedaan waarbij een verhoogde bewijslast aan de staat werd gesteld: als er nu sprake is van PTSS wordt een gebrek in de nazorg als een gegeven beschouwd, tenzij de staat dat weerlegt."

Maar procederen als groep kan zijn nadelen hebben, volgens Knoops: "Als je met 120 mensen een claim indient, kan natuurlijk gezegd worden dat de zaak per individu bekeken moet worden. Uiteindelijk is PTSS ook iets wat per individu bekeken kán worden."

Toch is de kans aanwezig dat Defensie akkoord gaat met een uniforme schikkingregeling, zegt Knoop: "Met de hele groep neemt ook de kracht van het argument toe. Als men bij Defensie inschat niet te kunnen voldoen aan de verhoogde bewijslast, zou er best eens een regeling kunnen komen om al die rechtszaken te voorkomen."

Gerelateerde artikelen