Juridisch4 jan '16 12:15

Mogelijk miljoenenclaim voor bestuurders Meavita

Auteur: Jolijn Mes

De FNV is nog niet klaar met de voormalige top van Meavita. Een nieuwe claim zou volgens advocaat Arno van Deuzen kunnen oplopen tot in de miljoenen.

ANP
ANP

De zorginstelling ging in 2009 failliet, wat 20.000 mensen hun baan kostte. De Ondernemingskamer in Amsterdam oordeelde in 2013 dat wanbeleid ten grondslag lag aan het faillissement van de instelling.

Aansprakelijkheid
Advocaat Arno van Deuzen bereidt nu, twee jaar later, namens de FNV een claim voor. Zij zouden graag willen zien dat de bestuurders en toezichthouders, onder wie VVD-prominent Loek Hermans, persoonlijk voor twee zaken aansprakelijk worden gesteld.

Van Deuzen: "Ze zijn aansprakelijk voor de schade die mensen hebben geleden toen ze nog bij Meavita werkten, zoals onbetaalde onkostenvergoedingen, maar ook voor schade die in een later stadium is opgelopen."

Door bemiddeling van FNV is indertijd een sociaal plan tot stand gekomen waardoor de werknemers van Meavita bij nieuwe, door de overheid opgerichte stichtingen aan de slag konden. Van Deuzen: "Maar bij die nieuwe stichtingen zijn binnen een half jaar duizenden mensen ontslagen. Als er bij Meavita sprake was geweest van goed beleid, waren die mensen niet werkloos geworden."

Mogelijk miljoenenclaim
Volgens Van Deuzen is het lastig om nu al aan te kunnen geven hoe groot de claim zal worden, maar dat het in de miljoenen zou kunnen lopen is volgens hem goed mogelijk.Het proces zal niet van een leien dakje gaan, verwacht Van Deuzen: "Het gaat hier om serieuze bedragen. Daarnaast hebben de toezichthouders en bestuurders tot nu toe altijd alles ontkend, dus ik verwacht nu ook weer fors weerwerk."

Toch zal dit de FNV en Van Deuzen niet tegenhouden om het proces toch in gang te zetten: "Als ik geen kansen zag in deze zaak, zou ik er niet aan beginnen. Als we veel beren op de weg tegenkomen, maakt dat de zaak alleen maar interessanter."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen