Juridisch8 feb '16 11:21

Crimineel kan politie zien aankomen

Auteur: BNR Webredactie

De onderwereld maakt volgens De Telegraaf steeds vaker gebruik van apparatuur die C2000 detecteert. Zo kunnen criminelen de politie ruim op tijd zien aankomen. Volgens de VVD moet er een verbod op het apparaat komen.

ANP
ANP

Het gaat om Target Blue Eye, een apparaat dat bedoeld is om weggebruikers te waarschuwen voor hulpdiensten die zwaailichten voeren. Het vangt signalen op die worden uitgezonden door C2000, het communicatiesysteem van de politie en hulpdiensten.

Target Blue Eye kan echter ook gebruikt worden als een soort 'uitkijkpost' die waarschuwt dat de politie in aantocht is. In strafzaken is geconstateerd dat dit inderdaad gebeurt, zegt advocaat Peter Plasman. "Ik hoor het van mijn cliënten en ik tref in dossiers aan dat de politie relateert dat bijvoorbeeld een auto in beslag is genomen en dan zit er zo'n apparaat in. Daar wordt dan bij gemeld: dat is kennelijk bedoeld om gewaarschuwd te worden wanneer er politie in de buurt is."

Ontmoeting afblazen
Volgens Plasman kan het apparaat niet alleen handig zijn bij 'klassieke' misdaadzaken als inbraken, maar ook bij ontmoetingen waarbij drugs, wapens of geld worden overgedragen.

Het gebruik van Target Blue Eye is niet strafbaar en de politie zegt er weinig tegen te kunnen doen. Het systeem biedt overigens niet de mogelijkheid om de communicatie inhoudelijk af te luisteren. Naar aanleiding van de berichtgeving rond het apparaat, wil de VVD nu dat er een verbod komt.

C2000 kende al vanaf het begin problemen, vooral door de kosten, overbelasting van het systeem en een slechte bereikbaarheid.

Gerelateerde artikelen