Juridisch2 nov '15 06:12Aangepast op 2 nov '15 13:43

Het proces in de Endstra-zaak is begonnen

Auteur: BNR Webredactie

Na ruim elf jaar na de moord op vastgoedmagnaat Willem Endstra is vandaag het inhoudelijke proces tegen drie verdachten begonnen. De man die ervan wordt verdacht Endstra daadwerkelijk te hebben doodgeschoten, staat niet terecht. Hij is een paar jaar geleden in zijn cel overleden aan een hersenbloeding.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie verdenkt deze drie verdachten van het verlenen van 'hand en spandiensten' omtrent de moord. Zo zouden zij de vluchtauto’s hebben geregeld, bewijsmateriaal hebben vernietigd en op de uitkijk hebben gestaan ten tijde van de moord.

Holleeder
Opvallend is dat Willem Holleeder niet terecht staat. Dit komt volgens verslaggever Martijn de Rijk omdat Holleeder al terecht staat in het Passageproces. "In dat proces is hij al voor deze moord aangeklaagd."

 

Woensdag
Tot dusver bestaat het proces vooral uit inleidende beschietingen. De Rijk verwacht dat het woensdag interessanter wordt omdat kroongetuige Hidir K. dan gehoord wordt. "Hij is de belangrijkste getuige waardoor dit proces na al die jaren weer van start is gegaan."

2004
In mei 2004 werd de vastgoedhandelaar vermoord, maar niemand is er ooit voor veroordeeld. Vandaag start het proces tegen de hoofdverdachten. Willem Holleeder wordt vaak genoemd als opdrachtgever, maar justitie heeft nog meer mensen in het vizier. Redacteur Jorn Lucas zet de ontwikkelingen in de zaak-Endstra nog even op een rij.

 

Hoewel Justitie Endstra al langer in het vizier heeft, komt de link tussen Endstra en de onderwereld voor het grote publiek pas aan het licht door de foto's van Endstra en Holleeder op een bankje bij de Apollolaan in Amsterdam-Zuid, vlakbij het kantoor van Endstra, waar hij in mei 2004 werd doodgeschoten. Nu, ruim elf jaar later, staan de drie hoofdverdachten terecht; twee Turkse neven uit Alkmaar worden ervan verdacht dat ze op de plaats-delict zijn geweest. Een derde Turkse man zal niet verschijnen omdat hij vluchtte naar Turkije, waar Nederland geen uitwisselingsverdrag mee heeft.

DNA op moordwapen
Daarnaast werd in 2011 nog een Rus gearresteerd aan de Pools-Duitse grens en uitgeleverd aan Nederland. Zijn DNA werd aangetroffen op het moordwapen. Die overleed na negen maanden hechtenis aan een herseninfarct, zegt Harry Lensink, Vrij Nederland-misdaadverslaggever en auteur van een boek over Endstra. "Dat was een dramatische gebeurtenis, ook voor het Openbaar Ministerie, omdat daarmee de belangrijkste verdachte - de schutter - was overleden."

De rechtbank in Amsterdam heeft twee weken uitgetrokken voor de behandeling van deze zaak. De uitspraak is op 18 januari.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen