Juridisch18 jan '16 08:26

Holleeder voorlopig buiten schot in zaak-Endstra

Auteur: Thijs Baas

De opdrachtgever bleef buiten schot en de moordenaar zelf is waarschijnlijk al dood. Maar drie mogelijke medeplichtigen van de moord op Willem Endstra gaan vandaag mogelijk wél de bak in. Twaalf jaar na de moord op vastgoedmagnaat Willem Endstra wordt duidelijk welke straf ze boven het hoofd hangt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie eist straffen tussen de14 en 16 jaar. Aangenomen wordt nog altijd dat Willem Holleeder de opdrachtgever van de moord was, maar hij geldt niet als verdachte in deze zaak, zegt strafrechtadvocaat Sander Janssen. "Vooral ook omdat een belangrijk bewijsmiddel wordt gevormd door een semi-kroongetuige, die verklaringen heeft afgelegd vanuit het uitvoerders-perspectief. En die heeft eigenlijk heel weinig informatie over Holleeder."

Hoewel een eis van 14 tot 16 jaar voor 'medeplegers in de liquidatiesfeer' volgens Janssen niet ongebruikelijk, maar van een gelopen race is volgens hem geen sprake.  Eerst moet de medeplichtigheid aan moord dan wel bewezen worden geacht. "Het OM heeft goed zijn best gedaan om alles wat er aan bewijs bij elkaar te schrapen was bij elkaar te krijgen. Aan de andere kant is er hevig geweer gevoerd aan de zijde van de verdediging. Maar ik waag me niet te veel aan voorspellingen en wacht in spanning af.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen