Juridisch28 jan '16 16:45

Ex-president Ivoorkust: ‘Ik ben onschuldig’

Auteur: Jolijn Mes

De ex-president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, staat in het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag terecht voor misdaden tegen de menselijkheid. Zelf zei hij vanochtend onschuldig te zijn.

Voormalige president van Ivoorkust Laurent Gbagbo arriveert voor zijn rechtszaak bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Foto: ANP/EPA
Voormalige president van Ivoorkust Laurent Gbagbo arriveert voor zijn rechtszaak bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Foto: ANP/EPA

Gbagbo wordt in deze zaak beschuldigd van moord, verkrachting en vervolging van duizenden mensen tijdens de burgeroorlog in zijn land in 2010 en 2011. De ex-president zit al vier jaar vast terwijl de aanklagers onderzoek deden.

Sterke zaak
Volgens Thijs Bouwknegt, onderzoeker bij het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (het NIOD), heeft de aanklager een redelijk sterke zaak: “Ze heeft 138 getuigen, zo’n 70.000 getuigenverslagen en duizenden videotapes en audiocasettes waarop in ieder geval het geweld bewezen zou worden.”

Het gaat om een belangrijke én complexe zaak, zegt Bouwknegt: “Gbagbo is de eerste voormalige president die zich moet verantwoorden voor grootschalige misdrijven voor het hof. Hij heeft zélf geen bloed aan zijn handen, maar er moet bewezen worden dat hij orders heeft gegeven aan de mensen onder zich.” 
Ouatarra
De huidige president van Ivoorkust, Alassane Ouattara, heeft vergelijkbare misdaden op zijn geweten, maar wordt nog niet berecht. Dat komt volgens Bouwknegt doordat Ouatarra en Gbagbo tijdens de burgeroorlog recht tegenover elkaar stonden: “Gbagbo heeft verloren en werd als eerste gearresteerd. Het onderzoek door het ICC werd gestart naar Gbagbo omdat hij al beschikbaar was. Ze moesten gewoon ergens beginnen.”

Toch betekent dat niet dat Ouatarra er zonder kleerscheuren vanaf gaat komen: “De aanklager heeft gisteren tijdens de persconferentie gezegd dat ze ook onderzoek doet naar de misdrijven die gepleegd zouden zijn door Ouatarra. Nu is het afwachten óf en wanneer dat proces begint.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen