Juridisch14 jan '16 07:52

Twee keer per dag vergeet justitie verdachte op te halen

Auteur: Thijs Baas

Gemiddeld twee keer per dag wordt een verdachte niet opgehaald voor hun rechtszaak. Ze worden gewoon vergeten, met vertragingen in de rechtszaak tot gevolg, blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak.

Foto: ANP
Foto: ANP

In 700 tot 800 van de gevallen blijkt het transport niet eens aangevraagd door de Dienst Vervoer en Ondersteuning, destilleert redacteur Roos Abelman uit de cijfers. In gerechtelijke kringen wordt de dienst inmiddels zelfs al de Dienst Vertraging en Oponthoud genoemd, zegt advocaat GeertJan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. Het probleem begint wat hem betreft met het feit dat de huizen van bewaring zich vaak op grote afstand van de rechtbanken bevinden. Gevolg: er moet soms urenlang gewacht worden. "Iedereen zit op de gang te wachten tot de verdachte er is."  

Vooral de kosten zijn een groot probleem, zegt Van Oosten. Maar het kan ook tot een opeenstapeling van irritaties leiden. "Ik heb het even nagekeken, maar in 2003 hebben rechters op een gegeven moment zelfs maar mensen naar huis gestuurd. Ze zeiden: 'als u niet op tijd naar uw rechtszaak wordt gebracht, gaan wij u niet langer vasthouden. Dat heeft toen even geholpen, maar kennelijk is het door de tijd weer wat verslapt allemaal. Ik kan me voorstellen dat rechters er zo geïrriteerd door raken dat ze weer principiële beslissingen gaan nemen en mensen naar huis gaan sturen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen