Juridisch9 mrt '16 10:14

Verdachten in Noord-Nederland naar huis gestuurd door staking advocaten

Auteur: Thijs Baas

Stakende advocaten zorgen er in Noord-Nederland voor dat verdachten tijdelijk naar huis worden gestuurd. Politiezaken lopen daarnaast vertragingen op doordat advocaten weigeren bij verhoren aanwezig te zijn, blijkt uit navraag van BNR.

Advocaten staken omdat zij het niet eens zijn met de regeling die op 1 maart is ingegaan, die bepaalt dat elke verdachte voortaan recht heeft op een advocaat bij het verhoor. In één week waren er vijftien verdachten die vasthielden aan hun recht op een advocaat, terwijl deze dus weigerde om te komen. Bij twaalf verdachten kon er gewoon een dossier worden opgemaakt en was een advocaat niet nodig, maar bij drie zaken werd de verdachte naar huis gestuurd.

Kort geding
Op 17 maart dient voor de rechtbank in Den Haag een kort geding van de advocaten tegen minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur. Hoewel advocaten de verplichte aanwezigheid toejuichen, is hun rol tijdens verhoren in het huidige plan van de minister in hun ogen veel te beperkt. Het zit ze met name niet lekker dat ze alleen voor en na het verhoor iets mogen zeggen, waardoor ze er tijdens het verhoor 'voor spek en bonen bijzitten'.

Ook de vergoeding is de advocaten een doorn in het oog. Voor verhoorbijstand krijgen zij in de meeste gevallen standaard 150 euro en alleen in hele zware zaken 300 euro. Dat is volgens hen te weinig, omdat de verhoren vaak verspreid over meerdere dagen plaatsvinden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen