Juridisch11 mrt '16 08:39

Strijd tussen Apple en FBI verhardt

Auteur: Jolijn Mes

Apple vindt haar eigen merk en marketing belangrijker dan de staatsveiligheid van Amerikaanse burgers. Dat beweert de Amerikaanse overheid in een nieuw statement in de lang lopende kwestie. De strijd lijkt hiermee te verharden.

ANP/AFP
ANP/AFP

Apple en de FBI zijn verwikkeld in een juridisch gevecht over het kraken van de iPhone van één van de aanslagplegers van San Bernardino. Apple zegt dat ze best willen helpen, maar het niet kúnnen doen. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft nu gezegd dat Apple hiermee valse argumentatie gebruikt.

Volgens ICT-expert Krijn Schuurman kan de Amerikaanse overheid hier best gelijk in hebben: "Ik denk dat ze het best zouden kunnen, één telefoon openmaken. Maar ik denk dat ze het gewoon niet willen."

Waarom niet?
Maar waarom wíl Apple dan niet meewerken aan het openbreken van de telefoon van een terrorist? Volgens Schuurman zijn daar twee redenen voor aan te wijzen: "Ten eerste hebben de techgiganten een beetje de naam dat ze onze gegevens zelf ook gebruiken voor commerciële doeleinden. Misschien dat ze willen laten zien dat ze wel degelijk goed op onze gegevens passen."

Ten tweede zou Apple niet mee willen werken aan het hellende vlak dat het openbreken van één telefoon met zich mee kan brengen: "Nu gaat het om een terrorist, maar mag de overheid dan altijd als ze denken dat het goed is voor het land telefoons openbreken? En mogen andere landen dat dan ook? Dan is natuurlijk het hek van de dam."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen