Juridisch5 mrt '16 11:57

KNVB: veel gegokt op twee eredivisieduels

Auteur: ANP Nieuws

De KNVB heeft ontdekt dat er bovengemiddeld is gegokt op de eredivisieduels FC Twente - SC Cambuur (3-0) en FC Utrecht - Willem II (2-1) van dit jaar.

ANP
ANP

De nationale voetbalbond baseert zich daarbij op een rapport van een Duitse kansspelaanbieder. De KNVB kwam tot die ontdekking tijdens onderzoek naar het duel tussen NEC en Willem II (1-0), waarop volgens de Duitse makers van een afgelopen woensdag door de ARD uitgezonden documentaire ook opvallend veel weddenschappen waren afgesloten.

FC Twente en SC Cambuur speelden op 20 februari tegen elkaar. FC Utrecht en Willem II troffen elkaar een dag later in de Galgenwaard. Het duel tussen NEC en WiIlem II werd op 17 januari dit jaar afgewerkt. Voor de club uit Tilburg is het pijnlijk dat het opnieuw met opvallende weddenschappen in verband wordt gebracht. De KNVB stelde eerder dit jaar vast dat oud-speler Ibrahim Kargbo van Willem II in 2009 een duel van zijn club met FC Utrecht heeft geprobeerd te manipuleren. Hij mag nooit meer een functie in het Nederlandse voetbal uitoefenen.

Serieus
De KNVB benadrukt nu dat de drie bewuste duels met bovengemiddelde weddenschappen niet gemanipuleerd hoeven te zijn. De bond heeft alle betrokken clubs inmiddels wel laten weten dat het dergelijke signalen serieus neemt en de zaak verder te zullen onderzoeken. ,,Afwijkend gokgedrag is iets anders dan dat de wedstrijden gemanipuleerd zijn'', stelt de KNVB .

"Een verklaring kan bijvoorbeeld zijn dat de quoteringen op wedstrijden of op een combinatie van wedstrijden zeer gunstig zijn en dat mensen dit via internet met elkaar delen waardoor het aantal inzetten toeneemt'', meent de voetbalbond. ,,Tegelijkertijd weten we dat een afwijkend gokpatroon een indicatie kan zijn van manipulatie. Om die reden verzamelt de KNVB zoveel mogelijk informatie over deze wedstrijden om na te gaan of er meer signalen zijn die aanleiding kunnen geven tot verdere actie.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen