Juridisch17 mrt '16 07:49

Rechter buigt zich over ruzie tussen advocaten en Van der Steur

Auteur: BNR Webredactie

In de rechtbank staan vandaag strafrechtadvocaten tegenover minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie. De advocaten zijn ontevreden over een nieuwe wet die advocaten toestaat bij een politieverhoor aanwezig te zijn.

Foto: ANP
Foto: ANP

De nieuwe wet is per 1 maart ingegaan. Hoog tijd, vind Kamerlid Judith Swinkels van D66: "Het politieverhoor is een belangrijk eerst verhoor. Bescherming van de verdachte tegen een verklaring is belangrijk. Dit is een essentieel onderdeel van de rechtsstaat." Maar nog niet over alles is consensus. De advocaten vinden de vergoeding die ze krijgen te laag en ze willen tijdens het verhoor ook met hun cliënt kunnen praten.

 

Nu mag een advocaat alleen aan het begin en aan het einde van een verhoor iets zeggen. Swinkels: "Tijdens een verhoor kunnen suggestieve vagen worden gesteld. Dan moet een advocaat tussendoor kunnen ingrijpen." Volgens het Kamerlid is de vergoeding die Van der Steur voorstelt op dit moment niet eens kostendekkend. "Omdat de wet eerder is ingevoerd dan verwacht, heeft de minister een gat op zijn begroting. Daarom is hij deze onderhandelingen hard ingegaan. Maar als advocaten op hun eigen kosten bij een verhoor moeten gaan zitten, dan gaan ze dat niet meer doen."

Het is nog niet duidelijk wanneer de rechter uitspraak doet.

Gerelateerde artikelen