Juridisch21 jul '15 18:32

Het polderen van de motorclubs krijgt weer een formeel tintje

Auteur: Thijs Baas

Rivaliserende motorclubs, waaronder de Hells Angels en Satudarah, zitten met elkaar om de tafel. Dat déden ze al, maar de gesprekken worden na een aantal moeizame jaren weer geformaliseerd, zegt Erik Thomas, advocaat van Satudarah, tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Van een 'enorme strijd' tussen de verschillende bendes, zoals Justitie te pas en te onpas suggereert, is volgens Thomas overigens geen spake. De Raad van Acht, die er voorheen ook al was, wordt nieuw leven in geblazen. De thema's? Motoraangelegenheden, wie mag bepaalde hesjes dragen en dergelijke zaken. "Er zijn altijd dingen die besproken moeten worden en dat overleg gaan we weer wat meer formaliseren."

Het komt wel eens voor dat leden van verschillende motorclubs elkaar scheef aankijken, zegt Thomas. En dan is het zaak om dat tijdig uit te spreken. Ook dáárvoor kan een overleg zeer goed van pas komen. "Als bijvoorbeeld een lid van Satudarah ruzie heeft met iemand van No Surrender, dan kán het zijn dat het uit de klauwen loopt. En dan gaan we dat bespreken. En als de overheid weer een regel heeft aangekondigd, zoeken we naar een gemeenschappelijk standpunt." 

Een dergelijk 'poldermodel' heeft altijd al bestaan, zeker de afgelopen vijf jaar, en zelfs met de lokale overheid komt zo'n overleg regelmatig voor. Al zorgde een wat vertroebelde relatie tussen de Hells Angels ervoor dat er tijdelijk wat minder met elkaar werd gesproken. "De Hells Angels hadden 'een wat andere visie op de toekomst', laat ik het zo zeggen, ze konden niet echt met elkaar door een deur.

Maar die tijd is inmiddels voorbij, bevestigt Thomas. "Je kunt samen tot de conclusie komen dat de tijden veranderd zijn en dat het tijd wordt om weer met elkaar te praten. Vroeger was het wat minder formeel, in die zin dat je elkaar op evenementen tegenkwam, en nu wordt het wat meer geformaliseerd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen