Juridisch24 mrt '16 07:00

Krijgt Karadzic levenslang van het Joegoslaviëtribunaal?

Auteur: BNR Webredactie

Het Joegoslavië-Tribunaal heeft Radovan Karadzic veroordeeld tot veertig jaar cel wegens volkerenmoord en oorlogsmisdrijven.

Het tribunaal acht bewezen dat Karadzic zich schuldig heeft gemaakt aan volkerenmoord. Ook heeft hij zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid bij het beleg van Sarajevo. Eerder achtte hij Karadzic schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid en aan de etnische zuivering van Bosnische Kroaten en Bosnische moslims.

"Het afvuren van mortieren en het dagelijks actief zijn van scherpschutters die schoten op onschuldige burgers was systemisch. Hier is sprake van een plan om door moord en terreur hun politieke en militaire doelen te bereiken'', zei de Zuid-Koreaanse rechter Kwon O-gon donderdagmiddag bij het uitspreken van het vonnis. Het Joegoslavië-Tribunaal heeft Radovan Karadzic schuldig verklaard aan de gijzeling van tweehonderd VN-soldaten in mei 1995.

Hij heeft daarmee het oorlogsrecht geschonden en is persoonlijk verantwoordelijk, aldus de Zuid-Koreaanse rechter Kwon O-gon.

Na een proces dat acht jaar heeft geduurd hoort Radovan Karadzic, de voormalige leider van de Bosnische Serviërs, vandaag welke straf hij krijgt voor zijn aandeel in de Joegoslavische burgeroorlog van 1992 tot 1995.

Acht jaar geleden was zijn arrestatie wereldnieuws. Onherkenbaar, met valse naam, een knotje en grijze baard werd Karadzic opgepakt. Hij werd terechtgesteld voor genocide en misdaden tegen de mensheid. Zo zou hij opdracht hebben gegeven voor de slachting van 8.000 moslimmannen en kinderen in Srebrenica.

Karadzic bleek gedurende het proces in de Haagse rechtbank bijzonder goed te zijn in het vinden van zaken die voor oponthoud zorgden. Zo regelde hij telkens uitstel, maar vandaag komt alsnog een uitspraak. De eis was levenslang. En na vandaag is het de beurt aan Ratko Mladic.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen