Juridisch29 mrt '16 11:14

Bart van U. bespreekt 'goddelijke opdracht' ombrengen Borst

Auteur: BNR Webredactie

Voor de rechtbank in Rotterdam is de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Bart van U. begonnen.

ANP
ANP

Hij wordt verdacht van het doden van oud-minister Els Borst en van zijn eigen zus Loïs. Borst werd gedood in februari 2014, Loïs in januari 2015. Ze werden allebei met tientallen messteken omgebracht.

In de rechtbank maakt Van U. een verzorgde indruk. "Hij zit er strak in het pak bij met goed geknipt haar en keurig geknipte baard bij. Hij zit ook de hele tijd met zijn been te wiebelen", zegt verslaggever Martijn de Rijk.

"Voor de familie, de achterban, de vrienden, familie en kennissen is dit heel ernstig'', zei Van U. aan het begin van de zitting. "Ik weet zelf wat het is als je iets dierbaars mist. Bij dezen mijn condoleance.''

'Goddelijke opdracht'
Van U. heeft begin februari bekend dat hij oud-minister Els Borst (81) heeft gedood. Een "goddelijke opdracht'' had hem naar eigen zeggen hiertoe bewogen. In de ogen van Van U. was Borst degene die verantwoordelijk moest worden gehouden voor euthanasiewetgeving.

Verslaggever Martijn de Rijk is in de rechtbank in Rotterdam: "Hij zegt zelf: 'Ik moest het doen, maar ik wilde het tot op het laatste moment niet doen.' En dat is van belang, vooral juridisch gezien. Omdat daaraan te koppelen valt of hij het met voorbedachte rade gehandeld heeft, of dat er sprake is van doodslag. Dat hij op het allerlaatste moment in een opwelling besloten heeft om het te doen."

Wat vast staat is dat hij bewust naar het huis van Els Borst is gegaan. Maar hij zegt dat dit was om te vragen waar Jan Peter Balkenende en Wim Kok wonen. "Na een aantal keer aan de deur te zijn geweest bij haar, zag hij haar thuiskomen. Toen was het voor hem opeens duidelijk dat Borst degene was die moest sterven. Dat zij degene was die verantwoordelijk was voor die euthanasiewetgeving. Toen heeft hij dus toegestoken, veelvuldig, zoals we inmiddels weten", zegt De Rijk.

Eerder had Van U. al bekend dat hij zijn zus heeft gedood. Ook in de verklaring over het doden van zijn zus had Van U. het over meningsverschillen over abortus en euthanasie.

BNR-verslaggever Martijn de Rijk volgt de zaak:
 
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen