Juridisch30 mrt '16 13:21

Gespecialiseerde advocaten in strijd tegen vechtscheidingen

Auteur: Jolijn Mes

Alleen advocaten die kindvriendelijk werken, mogen nog scheidingen behandelen waarbij kinderen betrokken zijn. Daarvoor pleit de Kinderombudsman Marc Dullaert in een nieuw rapport.

ANP
ANP

Nu mag iedere advocaat scheidingen behandelen, maar volgens  het onderzoek gebeurt het te vaak dat een vechtscheiding ontstaat en de rechten van het kind worden vergeten.

Familierecht advocaten
Volgens Dullaert moeten echtscheidingen daarom voortaan alléén behandeld kunnen worden door gespecialiseerde familierecht advocaten: "Advocaten die erop gericht zijn om cliënten constructief te coachen, te de-escaleren en daarbij de belangen van kinderen in de gaten te houden."

Procederen loont
Om dat te bereiken moet het systeem veranderd worden, zegt Dullaert: "Nu zie je vaak dat advocaten gedwongen worden in de vechtstand te staan. Dat komt enerzijds doordat moeder en vader allebei een eigen advocaat hebben en anderzijds omdat er geen financiële prikkel is: procederen loont."
Dullaert zou daarom graag zien dat de overheid gespecialiseerde advocaten financiert: "Het moet lonen om snel een overeenstemming te bereiken in plaats van procederen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen