Juridisch31 mrt '16 16:27

Van den Nieuwenhuyzen: 'Ik heb niets te vrezen'

Auteur: Judith Laanen

Justitie wil 111 miljoen euro zien van ondernemer Joep van den Nieuwenhuyzen. Het is het hoogste bedrag ooit dat het Openbaar Ministerie van een crimineel eist. De zakenman zegt tegen BNR niets te vrezen.

Foto ANP
Foto ANP

Van den Nieuwenhuyzen is bekend geworden als investeerder en bedrijvendokter. Hij leende 180 miljoen euro van banken voor het noodlijdende scheepswerf RDM, dat leidde tot een havenschandaal. Van den Nieuwenhuyzen werd veroordeeld voor omkoping. Het geleende geld voor RDM kwam met een garantie van het Rotterdams Havenbedrijf. Die garantstelling kreeg hij door 1,2 miljoen euro aan directeur van het Havenbedrijf, Willem Scholten, te betalen. Ook Scholten werd veroordeeld voor omkoping.

Onduidelijk is waar de miljoenen van de leningen zijn gebleven. Het OM noemt de zaak corruptie. Aanvankelijk wilde het OM 42 miljoen euro, ook voor faillissementsfraude. Daarvoor werd hij vrijgesproken. Nu wil het OM 111 miljoen euro zien voor die veroordeling.

Volgens de zakenman loopt de cassatiezaak tegen zijn veroordeling voor omkoping nog. "Ik heb Willem Scholten niet omgekocht."

De zaak van het OM "is niet aan de orde en dat zal het ook niet worden", zegt Van den Nieuwenhuyzen. "Het OM heeft zelfs gezegd dat ze het erop schatten en aan verdediging overlaat om aan te tonen welk bedrag ze in vermindering brengen op die 111 miljoen. Dus zelfs het OM is daarvan niet overtuigd."

Van den Nieuwenhuyzen zegt dat hij helemaal geen voordeel heeft gehad van de leningen. "Er is acht jaar lang zeer intensief onderzoek gedaan naar alle geldstromen. Er is geen euro bij mij terecht gekomen. Ik heb alleen maar nadeel ervan gehad."

Ook is er volgens hem geen corrupte basis voor de claim van het OM. "De garanties zijn rechtsgeldig. Ik ben veroordeeld door het hof voor omkoping, maar het hof heeft tevens gezegd dat de leningen rechtsgeldig zijn."

Vandaag vond een regiezitting plaats, 21 april doet de rechter uitspraak. Of Van den Nieuwenhuyzen iets te vrezen heeft? "Helemaal niets!"


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen