Juridisch1 apr '16 11:53

Levenslang niet meer altijd levenslang

Auteur: BNR Webredactie

Criminelen die levenslang hebben gekregen, kunnen straks misschien toch vrijkomen. De VVD sluit zich aan bij een plan hiervoor van coalitiegenoot PvdA.

Foto: ANP
Foto: ANP

De PvdA kwam ruim een jaar geleden met het voorstel om na 25 jaar te toetsen of iemand met een levenslange celstraf toch in aanmerking kan komen voor vrijlating. Ook levenslang gestraften moeten perspectief hebben, vindt de partij. Ook veel rechters vinden dat. Nu kunnen mensen met levenslang alleen vrijkomen als ze gratie krijgen, maar dat komt zelden voor.

De VVD wilde eerder nog vasthouden aan het huidige systeem, maar gaat nu overstag. Volgens VVD-Kamerlid Foort van Oosten is dat omdat rechters nu zelden of nooit levenslang opleggen. "Dat willen we veranderen door een toetsmoment aan te brengen, maar dan wel zo ver mogelijk in de tijd." De VVD wil dat wordt gekeken of iemand een ontwikkeling heeft doorgemaakt. ,,Zo niet, dan blijft de straf gehandhaafd. Het is dus zeker geen recht of automatisme.''

Langdurig traject

De toets moet worden uitgevoerd door een breed samengestelde commissie en ook voor de nabestaanden ziet Van Oosten een rol. Pas na zo'n toets kan wat betreft de VVD het langdurige traject beginnen waarin wordt bezien of iemand is veranderd. En pas daarna kan een verzoek om gratie volgen.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (VVD) komt over enkele weken met een voorstel.

Over enige weken wordt een voorstel van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) verwacht. Die kondigde al eerder aan dat hij met een nieuw plan komt omdat de straf niet meer opgelegd dreigt te worden na kritiek van rechters. De VVD wil dat de bewindsman daarbij ook serieus onderzoekt of de straffen voor doodslag en moord omhoog kunnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen