Juridisch18 mrt '16 09:36

Advocaat vraagt schorsing wegens lek

Auteur: BNR Webredactie

In de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol is de regiezitting van de strafzaak tegen Geert Wilders begonnen. Wilders' advocaat, Geert-Jan Knoops, wil dat de zaak voorlopig wordt geschorst.

ANP
ANP

De zaak gaat over de omstreden Marokkanen-uitspraken van Wilders. Het Openbaar Ministerie vervolgt de PVV-leider voor belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.

De advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, wil dat de strafzaak voorlopig wordt geschorst. Hij wil eerst onderzoek naar het lekken van zijn concept-pleitnota naar het AD. "Wij kunnen nu met een lek onze verdediging niet goed voorbereiden. Wij kunnen die werkzaamheden niet meer onbelemmerd verrichten'', zei hij tegen de rechtbank.

'Toespraak bewust gepland'
De aanklager zei dat de omstreden toespraak van Wilders over 'minder Marokkanen' waarvoor de PVV-leider terechtstaat, goed was voorbereid en bewust gepland. Uit getuigenverklaringen van PVV-leden blijkt volgens de Officier van Justitie dat er vooraf nog zorg was of het publiek "juist zou reageren''. Een medewerker heeft het publiek vooraf geïnstrueerd om te antwoorden met "minder, minder, minder''.

Demonstranten en beveiliging
Bij de extra beveiligde rechtszaal hebben zich vanochtend enkele tientallen demonstranten verzameld. Leden van de anti-islambeweging Pegida staan in een vak met hekken voor de hoofdingang. Zij vinden het onterecht dat Wilders wordt vervolgd. Een aantal heeft een varkensmuts op. Ook dragen ze vlaggen bij zich.

Er is veel beveiliging rond de rechtbank. Op de toegangsweg naar het complex worden auto's gecontroleerd. In de buurt van Schiphol werden zes mensen aangehouden die onderweg waren naar de rechtbank. In hun auto's vond de marechaussee messen en pepperspray. Het is niet duidelijk wat ze van plan waren.

Gerelateerde artikelen