Juridisch11 apr '16 12:00Aangepast op 13 apr '16 16:49

Rechtbank overweegt Plasterk te horen in zaak-Van Rey

Auteur: BNR Webredactie

De rechtbank overlegt op dit moment over of ze minister Plasterk van Binnenlandse Zaken oproept om te getuigen. Plasterk zou zich in een tweet inhoudelijk hebben uitgelaten over de zaak.

Jos van Rey. ANP
Jos van Rey. ANP

De advocaat van politicus Jos van Rey, advocaat Gitte Stevens, haalde uit naar Plasterk, die vorige week met een tweet reageerde op de rechtszaak tegen Van Rey.

Een politicus mag zich volgens Stevens niet uitlaten over een lopende rechtszaak. Plasterk heeft zich schuldig gemaakt aan "een flagrante schending van de trias politica", de scheiding der machten, zegt Stevens. Ze vindt daarom dat Plasterk als getuige moet worden opgeroepen. De zaak tegen Van Rey werd vanochtend hervat voor de rechtbank in Rotterdam.

 

Tweet
Van Reys advocaat doelt op Plasterks tweet waarin de minister zegt dat klankborden helemaal niet gebruikelijk is in de sollicitatieprocedure rond burgemeerstersbenoemingen, zegt Theo Sniekers, verslaggever voor Dagblad De Limburger. "Ze willen horen omdat hij zich als autoriteit heeft uitgelaten over procedures en ze willen hem aan de tand voelen over die mededeling. Het standpunt is dat de minister zich heeft gemengd in de rechtsgang en dat vindt men ongehoord."

Onduidelijk is volgens Sniekers of het verhoren van Plasterk de rechtszaak zal vertragen. Vandaag staat in ieder geval de corruptieverdenking op de agenda staat en of een deel van de zaak moet worden overgeheveld naar de Hoge Raad omdat Van Rey ten tijde van de bekendwording van de verdenking parlementariër was.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen