Juridisch11 apr '16 15:44Aangepast op 13 apr '16 18:03

Plasterk wil best getuigen in zaak-Van Rey

Auteur: Thijs Baas

Ronald Plasterk vindt het geen probleem om te getuigen in het strafproces tegen ex-VVD'er Jos van Rey. Dat zegt de woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken. Het uitgangspunt dat dingen die buiten de rechtszaal gebeuren zelden relevant zijn in zittingszaal, gaat in dit geval niet op, meent de rechtbank.

Plasterk wil best getuigen in zaak-Van Rey
Plasterk wil best getuigen in zaak-Van Rey

Plasterk zei vorige week in een tweet dat zeker niet bij alle benoemingen van burgemeesters en commissarissen van de Koning geheime informatie wordt gedeeld. Ook op BNR liet hij al nadrukkelijk weten dat klankborden over nieuwe benoemingen allerminst gangbaar is. "Ik zie tientallen van dit soort vertrouwenscommissies en die mensen houden zich door de bank genomen heel erg goed aan die geheimhouding." Van Rey suggereerde eerder dat 'klankborden' schering en inslag is in het proces van benoemingen.

 

Lopende strafzaken
Volgens Van Rey's advocaten mogen politici zich niet uitlaten over lopende strafzaken. Ze willen Plasterk daarom oproepen als getuige. De rechtbank in Rotterdam bepaalde vanmiddag dat pas bij het eindvonnis in de zaak-Van Rey zal worden bepaald in hoeverre de rechtbank bevoegd is om te oordelen over de verdenkingen die Van Rey ten laste worden gelegd.

Volgens Van Rey's advocaat Gitte Stevens is Van Rey door de tweet van Plasterk al veroordeeld terwijl de rechter er nog over moet oordelen. Hij schendt daarmee volgens haar  de trias politica. Volgens Stevens is het daarom relevant dat Plasterk komt getuigen in deze zaak. "Ik zal het met alle plezier doen, want als je opgeroepen wordt dan doe je dat. Nu de rechter me heeft gevraagd om dit te komen toelichten, kom ik dat echt op die plek doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen