Juridisch17 mrt '16 14:06

'Gros PSV-supporters gedroeg zich voorbeeldig'

Auteur: Thijs Baas

Een hardere aanpak van voetbalsupporters is niet nodig, vindt Christian Visser, voetbaladvocaat bij Meijers Canatan Advocaten. Sinds de misdragingen van Feyenoord-supporters in Rome vorig jaar heeft justitie in Nederland al voldoende bevoegdheden om voetbalsupporters te vervolgen. En bovendien: "Niet alles wat smakeloos is, is ook strafbaar."

Foto: ANP
Foto: ANP

De Nederlandse justitie kan hier volgens Visser niet tegen optreden. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken spreekt van aanzetten tot haat en minachting en vernederen van personen. Maar Visser vindt aanzetten van haat wel erg ver gezocht. "Ik denk niet dat het dat is. Het is wellicht vernederend. Het zou in Nederland in de buurt kunnen komen van belediging, maar ik denk niet dat het strafbaar is in Nederland." 

 

Het gros van de drieduizend PSV-supporters die eergisteren in Madrid waren voor de wedstrijd Atlético - PSV heeft zich overigens voorbeeldig gedragen, benadrukt PSV-supporter John Verhappen, die er dinsdag bij was in Madrid. De media-aandacht voor de groep supporters die met muntjes gooiden naar bedelaars is zwaar overtrokken, vindt hij.

Verhappen praat het gedrag van de supporters niet goed, maar met een drankje achter de kiezen is het wel enigszins te begrijpen, zegt hij. "Het heeft wel een reden dat er zoiets gebeurt. Drank zal wel een rol hebben gespeeld, maar ik vind het echt zwaar overtrokken hoe wij in de media weg worden gezet, terwijl we ons eigenlijk op het incident na netjes hebben gedragen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen