Juridisch18 apr '16 06:59

Motorrijders hebben last van de ophef over criminele motorbendes

Auteur: BNR Webredactie

Politie, justitie en media moeten stoppen groepen als de Hells Angels en Mongols 'motorclubs' te noemen. Dat zeggen de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging, KNMV, en de RAI Vereniging, die de belangen behartigt van alle motormerken in Nederland, op BNR. Zowel de motorrijders als de industrie hebben er last van.

Foto: ANP
Foto: ANP

De discussie over outlawbikers laaide ruim een week geleden weer op, nadat zo’n dertig mannen van de rivaliserende motorbendes Hells Angels en Mongols elkaar te lijf gingen bij een Van der Valk-hotel in Rotterdam. Daarbij werd zeker twintig keer geschoten.

Gemma Warmerdam van de RAI Vereniging stoort zich eraan dat de hoogste Rotterdamse politiechef Frank Paauw daarop in de Telegraaf weer het woord 'motorclubs' in de mond nam. Dit terwijl twee jaar geleden werd afgesproken om die term in die context niet meer in de mond te nemen. Ze zegt dat het langdurig negatief publiceren over motorclubs uiteindelijk leidt tot een daling van de omzet van motorverkopers. "Een echtgenote krabt zichzelf nu al twee keer achter de oren als haar man zegt dat hij een motor wil kopen en zich wil aansluiten bij een motorclub."

Ook leidde de discussie twee jaar geleden tot afgelasting van motorevenementen. Om te voorkomen dat dit nu weer gebeurt, roept Warmerdam politie, overheidsfunctionarissen en media op zorgvuldiger met de term 'motorclubs' om te gaan. Ook voorzitter Patrice Assendelft van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging, KNMV, doet dat. Hij wijst erop dat er al herhaaldelijk overleg is geweest met politie, het ministerie van Justitie en de gemeenten. "Het gaat dan een tijdje goed, en vervolgens zie je het toch weer gebeuren."

Motorrijders hebben er volgens Assendelft echt last van dat ze over een kam worden geschoren met criminele bikers. "Het komt bijvoorbeeld voor dat motorclubs een restaurant willen boeken, maar te horen krijgen dat het vol is, terwijl dat niet zo is." Veel mensen zijn volgens hem onterecht bang geworden voor de 'gewone' motorrijder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen