Juridisch1 dec '15 08:23

'Bouterse moet toch vervolgd'

Auteur: Marjan van den Berg

Het Surinaamse Openbaar Ministerie moet president Desi Bouterse alsnog vervolgen voor de decembermoorden. Dat meldt de Surinaamse krant de Ware Tijd op basis van bronnen.

Archiefbeeld van Desi Bouterse. ANP
Archiefbeeld van Desi Bouterse. ANP

Volgens de krant heeft het Hof van Justitie dit bepaald. Officieel is het besluit nog niet bekendgemaakt. Nabestaanden waren naar het Hof gestapt om te protesteren tegen een Amnestiewet die Bouterse beschermt.

Vanwege die wet is het proces tegen Bouterse in 2012 stilgelegd. De wet verleende amnestie voor allerlei strafbare feiten, waaronder de decembermoorden. Veel landen, waaronder Nederland, hadden daar kritiek op.

'Geen andere reële oplossing'
Advocaat Gerard Spong, betrokken bij het opstellen van de aanklacht van de nabestaanden, zegt "gelukkig verrast" te zijn met de bepaling van het Hof, als het bericht juist is: "We hadden natuurlijk wel allemaal de stille hoop dat dit eruit zou komen, omdat juridisch gezien eigenlijk geen enkele andere oplossing juridisch reëel zou zijn."

De uitspraak betekent dat de draad van het proces moet worden opgepakt waar men gebleven was in 2012, zegt Spong. "Dan gaat de zaak terug naar de Krijgsraad. Die zal dan de zaak verder moeten afhandelen."

Hindernissen
Ook al vonden de decembermoorden 33 jaar geleden plaats, Spong houdt hoop dat de strafzaak nu echt verder komt. "Dat blijf je altijd houden. Het is inderdaad heel lang geleden en er zijn ontzettend veel hindernissen op onze weg geweest."

 

Voor de nabestaanden betekent het veel, zegt Spong. "Elke nabestaande die ik ken, snakt er toch naar dat er uiteindelijk recht gesproken wordt. Het is onbestaanbaar voor hen dat een vijftienvoudige moord geheel onbestraft kan blijven."

Bouterse was ten tijde van de decembermoorden legerleider en de hoogste man van Suriname, dat toen door militairen werd geleid. Bouterse heeft altijd ontkend dat hij politieke tegenstanders heeft vermoord.

Gerelateerde artikelen