Juridisch7 apr '15 16:28Aangepast op 7 apr '15 18:48

'Gevolgen opheffen bewaarplicht zullen merkbaar zijn'

Auteur: Thijs Baas

Het beperken van de bewaarplicht van telecomgegevens zal een enorm gat slaan in de opsporingsmogelijkheden van politie en justitie. Dat zegt Herman Bolhaar, topman van het Openbaar Ministerie, tegen BNR. "Ik ben bang dat we daar straks ook de consequenties van zullen ervaren."

Herman Bolhaar. ANP
Herman Bolhaar. ANP

Bolhaar erkent de privacy-component in de discussie over het opslaan van zogenaamde verkeersgegevens, maar uiteindelijk is de bewaarplicht van groot belang voor de algehele veiligheid in Nederland. "Men mag van ons en van de politie verwachten dat we effectief optreden, maar in tijden van internet, cyber en intensief telecomgebruik moeten we daar wel adequate middelen voor hebben, en daar hoort het opvragen van deze gegevens wel bij."

Want inmiddels is breed bekend wat de plek is die internet in het maatschappelijke verkeer én de mobiliteit inneemt. En dat geldt dus ook voor misdaad, benadrukt Bolhaar. "Bijna alle gegevens flitsen over de wereldbol, dus de wereld is een stuk kleiner geworden. Daarom investeren we heel veel in internationale contacten; in het kader van cybercrime en kindermisbruik - denk aan webcamseks - hebben we onlangs een intensief samenwerkingsverband met de Filipijnen afgesloten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen