Juridisch20 feb '15 12:49Aangepast op 20 feb '15 13:51

Toezichthouder notarissen neemt afstand van vertrouwelijke memo

Auteur: Sjors Rodenburg

Toezichthouder Bureau Financieel Toezicht (BFT) neemt afstand van een interne memo waarin staat dat ruim één op de acht notarissen er financieel zo slecht voor staat dat de integriteit van het kantoor in gevaar komt.

Dat zegt BFT-directeur Thieu Coffeng tegen BNR. Hij betreurt het dat de vertrouwelijke informatie naar buiten is gekomen. “Dit is absoluut niet het standpunt van het BFT, maar een interne mening van een medewerker die een discussiestuk heeft opgesteld.”

Ernstig geldgebrek
Het Financieele Dagblad schreef vanochtend op de voorpagina dat veel notariskantoren in de financiële problemen zitten. Bij 95 van de 783 kantoren is sprake van ernstig geldgebrek, waardoor de integriteit in gevaar kan komen. Zo zou een notaris in de verleiding kunnen komen om met gelden van klanten te schuiven.

Volgens Coffeng zijn de cijfers slechts een momentopname van het derde kwartaal van 2014. Pas in mei, als de jaarcijfers bij de waakhond bekend zijn, kan het BFT een echt oordeel geven over de ontwikkeling van het notariaat. Als dan blijkt dat de financiële situatie zorgelijk is, zal de waakhond waarschuwen en extra monitoren.

Aparte rekening
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) kan zich totaal niet vinden in de mening van de medewerker en vindt het zeer kwalijk dat de brief op straat terecht is gekomen. “De suggestie is niet te onderbouwen”, zegt woordvoerder Nora van Oostrom.

Daarbij  staan gelden van klanten altijd op een aparte rekening, weet Van Oostrom. “Als het om integriteit gaat, suggereert de medewerker van BFT dat de notaris gaat grabbelen in de gelden van de cliënten. Dat kan hij nergens mee staven.”

Interne aangelegenheid
Wat er met de opsteller van de notitie gaat gebeuren, wil de BFT-directeur niet vertellen. “Dat is een interne aangelegenheid.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen