Juridisch1 dec '15 11:50Aangepast op 1 dec '15 15:43

'Filmdistributeurs klaar voor beboeten illegale downloads'

Auteur: Thijs Baas

De Nederlandse filmdistributeurs willen vanaf volgend jaar illegale downloaders gaan beboeten. In de praktijk komt er eerst een waarschuwing, dan volgt een schikkingsvoorstel van zo'n 150 euro per gedownloade film. Dat zegt Willem Pruijssers, eigenaar van filmdistributeur Dutch FilmWorks, tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het illegaal downloaden betekent in 2015 al een schadepost voor de filmbranche van zeker 235 miljoen euro, zegt Pruijssers, op een totale omzet van 500 tot 600 miljoen euro. In Duitsland zijn de providers al verplicht om mee te werken. De filmdistributeurs willen begin volgend jaar al voor een aantal titels kijken wat de sanctie-mogelijkheden zijn, door de IP-gegevens per internet server provider (isp) achterhalen. "Die gaan we vragen om de bijbehorende huisadressen te geven en als ze meewerken kunnen zij de waarschuwingen en boetes sturen." 

 

De distributeurs zijn met verschillende forensische specialisten de mogelijkheden aan het bekijken. "We weten dat dat de film Michiel de Ruyter in één week achtduizend keer illegaal werd gedownload en de film Jurassic World werd in Nederland in oktober 550.000 keer gedownload en in Duitsland maar 65.000 keer, omdat daar de consument weet dat je wel eens een boete op de deurmat kunt krijgen. Daar gaat een enorm schrikeffect van uit. En zodra je weet dat dat gebeurt gaan heel veel consumenten gewoon afhaken."

Forensisch
De IP-adressen van waaruit een film illegaal wordt gedownload zijn dankzij digitaal forensisch speurwerk tegenwoordig gewoon bekend bij de filmdistributeurs, alleen de feitelijke adressen zijn nog niet gekoppeld. Om 'daders' een schikking of een waarschuwing te sturen is de branche nog aangewezen op de internet server providers (isp's). "Ik denk dat we in Nederland wel van overleg houden." , dus we zullen eerst zeggen: 'meneer of mevrouw, u heeft een film illegaal bekeken, de volgende keer sturen we u een schikkingsvoorstel'."

In 2004 werd onder toenmalig minister van Justitie Donner de thuiskopie-regeling bedacht, waarbij de consument een toeslag betaalt op elk schijfje voor het zogenaamd illegaal gebruik, zodat de auteur toch zijn geld krijgt. Waar dat geld allemaal is gebleven, is onduidelijk. Pas in april 2014 stelde het Europees Hof vast dat die thuiskopieregeling illegaal was en sindsdien zijn de branche en de overheid in staat om er iets tegen te ondernemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen