Juridisch1 okt '15 07:13Aangepast op 1 okt '15 10:24

Maakt Van der Steur schoon schip op zijn ministerie?

Auteur: Marjan van den Berg

Minister Ard van der Steur (Justitie) wacht vandaag een stevig debat over de fotokwestie rond Volkert van der Graaf.

ANP
ANP

De affaire draait om de eerste foto van Van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn. Die werd vorig jaar juni gepubliceerd door De Telegraaf. Vorige week werd bekend dat de foto's in scène waren gezet en dat het Openbaar Ministerie ervan wist. Ook de terreurcoördinator zou ervan op de hoogte zijn geweest. Van der Steur had in de Kamer gezegd dat zijn ministerie er niet van wist.

Deze week gaf de minister toe dat er ‘inschattingsfouten’ zijn gemaakt. Het OM had hem vorige week summier ingelicht over de kwestie. Met die informatie is hij vervolgens niet goed omgegaan richting de Kamer, zo erkende hij zelf.

'Gemakzucht, bravoure of wat anders?'
SP-Kamerlid Michiel van Nispen wil daar meer over weten. “Is dat gemakzucht geweest? Dat de minister dacht: ‘Nou, ik weet ongeveer wel hoe het zit en ik kom hier wel mee weg’? Was het bravoure, of was het wat anders? Was het zo, misschien, dat het de minister wel goed uitkwam om niet de hele verantwoordelijkheid te hoeven nemen voor een kwestie die hem toch zwaar op de maag zal liggen, namelijk het onder één hoedje spelen met de terugkeer van deze politieke moordenaar in de samenleving?”

 

Als dit laatste het geval is, is er volgens Van Nispen een probleem op het ministerie, “waar misschien dan toch een cultuur heerst, of in ieder geval een werkwijze, van het niet volledig verantwoordelijkheid willen nemen voor hetgeen er gebeurd is, niet bezig zijn met de problemen waar Veiligheid en Justitie mee bezig moet zijn: met het versterken van de rechtsstaat”.

Breder probleem
De toedracht van het vertrek van Van der Steurs voorganger Ivo Opstelten, eerder dit jaar, suggereert dat er inderdaad meer aan de hand is op het ministerie. Ook daarbij was er sprake van gebrekkige informatievoorziening binnen het ministerie: een bonnetje over een deal met een crimineel was eerst niet te vinden, en toen ineens wel. Opstelten wist overigens weer wel dat er over de foto van Van der Graaf gesproken werd. “Heel gevoelige zaken in het departement blijken niet bij iedereen in de top bekend te zijn”, zegt politiek verslaggever Jaap Jansen.

Volgens Jansen is de oorzaak dat de nadruk op het ministerie teveel ligt op het geven van een veiligheidsgevoel aan de Nederlandse burger.

 

  

Verstopte kanalen ontstoppen
Daarom moeten er veranderingen worden doorgevoerd. Jansen: “De Kamer wil nu dat de verstopte communicatiekanalen ontstopt worden zodat de linkerhand weer weet wat de rechterhand doet, en dat ook de politieke top van het ministerie goed geïnformeerd wordt over alles wat er gebeurt op het departement.”

Van der Steur heeft de intentie uitgesproken dat het inderdaad anders moet, maar heeft nog niet concreet uitgelegd hoe hij dit voor zich ziet. Jansen verwacht dat de Kamer over het algemeen coulant zal zijn voor de minister omdat hij pas enkele maanden in functie is, maar wel verlangt dat hij in actie komt. “Juist omdat hij nieuw is, moet hij ook laten zien aan de Kamer dat hij echt schoon schip wil en ook kan maken.”

Gerelateerde artikelen