Juridisch27 okt '15 15:51Aangepast op 27 okt '15 16:44

Drie jaar cel geëist tegen oud-Rochdale-topman

Auteur: BNR Webredactie

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat voormalig Rochdalebaas Hubert Möllenkamp drie jaar de cel in.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het OM komt tot deze eis omdat het bij Möllenkamp gaat om omkoping van heel lange duur en van heel grote omvang. “Bij elkaar heeft de fraude meer dan tien jaar gespeeld en telde het OM meer dan twee miljoen euro”, zegt verslaggever Hugo Reitsma, die de zaak voor BNR volgt. “Naast die omkoping komt er nog van alles bij aan medemisdrijven zoals verduistering voor de belasting, witwasfraude en meineed.” Daarbij heeft Möllenkamp volgens het OM op geen enkel moment berouw getoond.

Voorbeeldrol
De aanklager betoogt dat Möllenkamp een voorbeeldrol had moeten vervullen bij woningcorporatie Rochdale, maar dat niet deed. Intern waren er strenge regels over relatiegeschenken bij Rochdale, die opgesteld werden onder het voorzitterschap van Möllenkamp zelf. Maar volgens het OM stelde de bestuurder zichzelf boven deze regels.

Daarnaast is er ook nog de schade voor de volkshuisvesting. Huurders draaien uiteindelijk op voor de schade bij woningcorporatie Rochdale en het vertrouwen in bestuurders in Nederland is door deze zaak ernstig geschaad.

Maserati
Rochdale ontsloeg hem in 2009 en claimt miljoenen van de oud-bestuurder. Of ook het OM geld wil zien, is nog onduidelijk.

Geen commentaar
Möllenkamp zelf wil geen commentaar geven. “Tijdens het verhaal van de officieren van justitie bestudeerde hij heel nauwkeurig zijn tafeltje”, zegt Reitsma. “Aan het eind keek hij even op toen de strafeis werd genoemd, maar hij leek niet erg onder de indruk. Hij gaf ook hier geen blijk van berouw of dat hij inziet dat hij iets verkeerd heeft gedaan.”

Cel
Het gaat nog even duren voordat Möllenkamp hoort of hij daadwerkelijk de cel ingaat. Donderdag komt de verdediging aan het woord, daarna moet de rechter nog nadenken.  “Maar er is nu wel zicht op een uitspraak”, zegt Reitsma. “Er zit zes jaar tussen de eerste huiszoeking bij Möllenkamp en dit moment. Veel te lang voor een verdachte om in onzekerheid te zitten. Als het niet zo lang had geduurd, was de strafeis van drie jaar onvoorwaardelijk hoger geweest.”

Graaicultuur
Met zijn Maserati-dienstauto werd hij symbool voor de graaicultuur in Nederland. Daarnaast waren er nog de zwembaden, villa’s, inrichtingen van tonnen, Bentley’s en Mercedessen.

 
Naast Möllenkamp (65) staat ook zijn vrouw Alberdina V. terecht voor het opmaken van een valse factuur. Twee van zijn zakenpartners, Arie E. en Hendrik O., worden verdacht van omkoping. Ook deze medeverdachten lijken volgens het OM op geen enkele manier in te zien dat ze iets verkeerd hebben gedaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen