Juridisch30 nov '15 12:39

Zeven rechtbanken mogen grote rechtszaken blijven afhandelen

Auteur: Sam de Voogt

Zeven rechtbanklocaties die op de nominatie stonden om in te krimpen, mogen toch grote rechtszaken blijven behandelen. Dat heeft de Raad voor de Rechtspraak besloten nadat afgelopen donderdag in de Tweede Kamer een breedgedragen motie is ingediend om de rechtbanken "volwaardig open te houden".

De rechtbank in Assen. Foto ANP
De rechtbank in Assen. Foto ANP

Het gaat om de rechtbanken in Almelo, Assen, Alkmaar, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen. In augustus kwam naar buiten dat vanwege bezuinigingen op beveiliging, cellenblokken en grote zittingszalen deze locaties geen grote rechtszaken mochten afhandelen. Dat nieuws stuitte op groot verzet bij de betrokken gemeentes, maar ook bij rechters, advocaten, officieren van justitie en dus de politiek.

Eerder werden de regionale bezuinigingen al uitgesteld. Nu volgt het door de Vereniging voor de Rechtspraak gehoopte afstel. Om overal alle rechtszaken te kunnen blijven behandelen heeft de Rechtspraak 50 miljoen euro extra nodig. En dat terwijl de Nederlandse Rechtspraak eigenlijk de komende jaren bezuinigingen moet doorvoeren die kunnen oplopen tot 88 miljoen euro.

De Tweede Kamer stemt op 1 december over de door het CDA geïnitieerde motie. De motie werd ingediend door zowel de coalitie als de meeste oppositiepartijen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen