Juridisch22 jul '15 12:27

Private opspoorders helpen de politie bij autodiefstal

Auteur: Sangar Paykhar

In Oost-Nederland gaat een proef van start waarbij particuliere beveiligingsbedrijven de politie gaan helpen bij het opsporen van gestolen voertuigen. Het initiatief van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit is bedoeld om te kijken of het mogelijk is om de politie van niet-primaire taken te ontlasten.

Foto: Flickr
Foto: Flickr

In Nederland is het mogelijk om gestolen auto's op de snelwegen te detecteren. Zodra een voertuig gesignaleerd wordt, krijgt de politie daar een melding van. Volgens Titus Visser van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit is er niet altijd een politie-eenheid beschikbaar omdat zij een heleboel andere taken uitvoeren. "Daarom willen wij een een private opspoorder inschakelen die niets anders gaat doen dan de voertuig lokaliseren en zorgen dat wij het niet uit het oog verliezen." Visser zegt dat de autodief in de kraag vatten nog altijd een politietaak blijft en daar zal de private opspoorder zich ook nooit mee bemoeien.

Centrale
"We gaan een systeem opzetten waarin signalen heel snel centraal worden verzameld, zodat er snel kan worden gehandeld", vertelt Visser. "Uit de proef moet blijken hoe vaak de politie in de gelegenheid is om zelf te handelen, want dan weten we gelijk hoe vaak een private opspoorder nodig is om een voertuig te lokaliseren en in de gaten te houden." De politie wordt vervolgens alsnog ingeschakeld om op te treden tegen de dieven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen