Juridisch21 apr '16 10:40

Verbod op motorbendes steeds dichterbij

Auteur: Sam de Voogt

Een verbod op motorbendes is mogelijk nog maar een paar maanden weg. Dat zegt de burgemeester van Zwolle, tevens voorzitter van het burgemeestersoverleg over motorbendes, tegen BNR.

"Zoals het Openbaar Ministerie tegen mij erover praat, zou de voorbereiding van de bewijslast en argumentatie eerder binnen maanden dan een paar jaren klaar zijn", zei de Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer. Afgesproken is volgens hem dat het OM met bewijslast naar de rechter stapt om het verbod op motorbendes te toetsen.

De roep om het verbod is weer toegenomen na het gewelddadige incident onlangs bij een Rotterdams hotel. Daar gingen leden van de Hells Angels en de Mongols met elkaar op de vuist. Ook werden er schoten gelost. Meijer: "Als de uitingen excessiever worden, krijg je ook meer bewijsmateriaal."

Inmiddels zijn de Nationale Politie, het genootschap van burgemeesters, en PvdA en CDA voorstander van een verbod. Toch is zo'n verbod niet heel eenvoudig, zegt Meijer. "Als ik een rechtsstaat probeer te beschermen, probeer ik ook de rechtsstaat te respecteren. En vrijheid van vereniging en vergadering staat in onze Grondwet."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen