Juridisch7 aug '15 16:15

'Nederlandse aanpak van sektes kan beter'

Auteur: Sangar Paykhar

De Nederlandse aanpak van sektes is volgens hoogleraar recht en religie Fokko Oldenhuis te soft. De aanpak moet strenger, maar vanwege de godsdienstvrijheid hebben veel sektes vrij spel.

Foto: ANP
Foto: ANP

"Het Nederlands strafrecht is te grofmazig en niet adequaat genoeg om sektarische groepen aan te pakken", zegt Oldenhuis in dagblad Trouw. De hoogleraar ziet ook geen profijt in Sektesignaal, een organisatie waar mensen in eerste instantie terecht kunnen als zij slachtoffer zijn of vrienden en familie hebben die in een sekte zitten. Oldenhuis heeft liever dat de Commissie Gelijke Behandeling meer gaat doen aan sektes, want die commissie kan ook handelend optreden.

Sektesignaal
Ruud Smulders, adjunct-directeur bij NL Confidential - de organisatie achter Sektesignaal, is het daar niet mee eens. “Wij kunnen inderdaad niet handelend optreden, we gaan ook geen onderzoeken instellen." Volgens Smulders is voor de mensen die Sektesignaal bellen het allerbelangrijkst dat ze voor het eerst een luisterend oor hebben. "Als wij mensen gesproken hebben, dan kunnen wij ze doorverwijzen naar gespecialiseerde mensen, zoals psychiaters of counselors."

Topje van de ijsberg
"In drie maanden tijd heeft Sektesignaal 50 telefoontjes gekregen waaruit 30 dossiers zijn opgemaakt", vertelt Smulders. "Dat is op zich best veel, maar ik denk dat dit maar het topje van de ijsberg is." Daarom sluit hij zich wel aan bij de oproep van de hoogleraar om de aanpak te verbeteren.

Wespennest
Over welke groepering de meeste klachten binnenkomen kan Smulders niets zeggen. "Het is heel erg lastig om het label ‘sekte’ ergens aan te hangen, omdat het heel veel juridische problemen met zich mee brengt. Dit soort organisaties heeft vaak een enorm budget en goede advocaten en in dat wespennest wil je niet steken."

Godsdienstvrijheid
In België en Frankrijk is er wetgeving die de aanpak van sektes mogelijk maakt, maar Smulders meent dat het in Nederland politiek gezien heel erg lastig is. "Het zijn vaak religieuze groeperingen en wij hebben hier te maken met godsdienstvrijheid, waardoor het lastig wordt om ze aan te pakken."

Landelijke politie-eenheid
De oplossing ligt volgens Smulders in het zoeken naar de mogelijkheden binnen de huidige wetgeving. "Als een speciale landelijke eenheid komt met gespecialiseerde agenten die weten hoe het allemaal werkt, dan kan er veel meer worden bereikt." Smulders meent dat uit recent onderzoek is al gebleken dat er strafrechtelijk voldoende aanknopingspunten zijn om iets tegen de sekteproblematiek te doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen