Juridisch4 mei '16 11:03

Raad van State tikt Plasterk op de vingers over taps

Auteur: Marjan van den Berg

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) moet beter uitleggen waarom hij het aantal taps door de inlichtingendiensten niet wil publiceren.

Dat heeft de Raad van State bepaald in een zaak die was aangespannen door Bits of Freedom, dat opkomt voor digitale burgerrechten. Plasterk geeft alleen informatie over taps tot en met 2001. Alles daarna wil hij geheim houden.

De Raad van State oordeelt nu dat de minister beter moet uitleggen waarom hij deze informatie voor zich houdt. De uitspraak betekent dus niet dat hij de cijfers daadwerkelijk openbaar moet maken. "Daar kan hij nog alle kanten mee op", erkent Rejo Zenger van Bits of Freedom, "maar toch is het zo dat bijvoorbeeld ook de CTIVD, de toezichthouder op de geheime diensten, zegt: dit soort cijfers zijn geen gevaar voor de staatsveiligheid als die openbaar zijn. Als de enige toezichthouder op de geheime diensten dat zegt, is het natuurlijk heel gek als de minister over dat oordeel heen gaat."

 

Volgens Zenger is het van belang dat er meer openheid komt, juist ook nu inlichtingendiensten nieuwe bevoegdheden krijgen. Ook van onverdachte mensen mag straks ongericht het verkeer worden afgetapt. "Als hij nu over die gerichte taps al niks wil zeggen, hoe serieus moeten we hem dan nemen als hij een bevoegdheid heeft waarmee hij gewoon iedereen in Nederland kan aftappen?"


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen