Breaking11 mei '16 17:36Aangepast op 31 mei '16 13:29

Advocaat Stijn Franken stopt met verdediging Holleeder

Auteur: BNR Webredactie

Advocaat Stijn Franken stopt met de verdediging van 'topcrimineel' Willem Holleeder. Franken meldt dat woensdag aan het ANP.

ANP
ANP

Franken heeft dit besloten, na wat hij zegt "een dringend advies'' van de deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam. Franken is het niet eens met de argumenten van de deken, maar de beroepsethiek brengt volgens hem met zich mee dat een dringend advies van de deken moet worden opgevolgd. "De beslissing om de verdediging neer te leggen, valt zwaar'', zegt Franken.

De advocaat geeft aan dat de deken tot zijn advies kwam omdat Franken ook enige tijd de advocaat is geweest van de ex van Holleeder, Sandra den Hartog. De zussen van Holleeder (Sonja en Astrid) en Den Hartog hebben een klacht ingediend tegen Franken bij de Orde van Advocaten.

Betoog Franken
Franken meent dat hij de enige is die Holleeder kan verdedigen, zegt verslaggever Harmen van der Veen, die gisteren een zitting bijwoonde waar Franken nog optrad als de raadsman van Holleeder. Van der Veen geeft weer wat Franken tijdens deze zitting zei: "Ik ben al negen jaar raadsman van hem, ik ken al negen jaar alle dossiers. Het is een ongelooflijk omvangrijke zaak, ik ken alles. Ik heb een vertrouwensband met de cliënt." Andere advocaten, hoe briljant ook, gaan dit volgens Franken niet voor elkaar krijgen.

  

Holleeder wordt verdacht van betrokkenheid bij verschillende liquidaties en pogingen daartoe. Hij wordt vervolgd voor zijn vermeende rol bij onder meer de criminele afrekeningen op Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), Thomas van der Bijl (2006) en ook de moord op John Mieremet in 2005 en een poging daartoe in 2002.

Dinsdag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het onderzoekt of Holleeder de laatste maanden van vorig jaar plannen zou hebben gehad om zijn beide zussen Astrid en Sonja en misdaadverslaggever Peter R. de Vries te laten vermoorden. Zijn zussen hebben belastend over hem verklaard.

Dossier Juridisch

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen