Juridisch17 mei '16 12:40Aangepast op 31 mei '16 13:28

Vrijspraak oud-neuroloog Jansen Steur blijft in stand

Auteur: Judith Laanen

De vrijspraak van oud-neuroloog Ernst Jansen Steur blijft in stand. Dat meldt de Hoge Raad.

Foto ANP
Foto ANP

Jansen Steur werd vorig jaar door het gerechtshof in Arnhem-Leeuwarden in hoger beroep vrijgesproken. Eerder kreeg hij nog 3 jaar cel opgelegd voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses. Zijn zaak wordt dus niet opnieuw behandeld.

De Hoge Raad schrijft dat de feitenrechter, in dit geval het hof, bewijsmateriaal moet selecteren en wegen. "Die beslissing kan in cassatie niet worden overgedaan. Na weging van alle omstandigheden kon het hof tot vrijspraak komen. Die vrijspraak heeft het hof voldoende gemotiveerd."

Destijds kon opzet niet worden bewezen, omdat het hof had vastgesteld dat Jansen als arts "schromelijk te kort was geschoten" maar niet met opzet verkeerd diagnostiseerde en verkeerde medicijnen voorschreef. "Jansen heeft niet bewust de kans voor lief genomen dat de patiënten als gevolg van zijn  diagnoses en behandelingen letsel of schade opliepen", schrijft de Hoge Raad.

Tussen 1997 en 2003 stelde Jansen bij verschillende patiënten verkeerde diagnoses en verkeerde medicijnen, waardoor patiënten lichamelijk letsel en psychische klachten opliepen. Jansen kon door verjaring hiervoor niet meer vervolgd worden.

Dossier Juridisch

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen