Juridisch26 mei '16 16:25Aangepast op 31 mei '16 13:25

Anis B. mag worden uitgeleverd

Auteur: BNR Webredactie

Terreurverdachte Anis B mag in Frankrijk gaan uitleggen wat hij deed met 45 kilo munitie in zijn huis. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam besloten.

ANP
ANP

De Fransman werd twee maanden geleden in Rotterdam opgepakt na een tip van de Franse autoriteiten. De naam van B. was opgedoken in een terrorisme-onderzoek. In het Rotterdamse appartement waar hij verbleef vond de politie zo'n 45 kilo munitie, waaronder kogels voor kalasjnikovs.

Het Openbaar Ministerie (OM) had de rechtbank twee weken geleden al gevraagd het sein voor de uitlevering op groen te zetten. B. wordt binnen tien dagen aan Frankrijk overgedragen, laat het OM weten.

Bezwaren verworpen
Zijn advocaat verzette zich tegen de uitlevering. Volgens haar voldeed het aanhoudingsbewijs voor B. niet aan de eisen. Ook zou haar cliënt in Frankrijk het risico lopen op een levenslange gevangenisstraf en zou hem daar een onmenselijke behandeling wachten.

Maar volgens de rechtbank is niet gebleken 'dat de detentie-omstandigheden in Frankrijk duiden op zo'n gevaar en in strijd zouden zijn met het Europees Verdrag van de rechten van de mens'. Ook de andere bezwaren van de verdediging werden verworpen.

Reda Kriket
De Franse autoriteiten beschouwen B. als een kompaan van Reda Kriket (34), die in maart in een voorstad van Parijs werd opgepakt. Na zijn arrestatie en een huiszoeking in zijn woning meldden de Franse autoriteiten dat hij vergevorderd was met het voorbereiden van een aanslag.

Volgens de Fransen is B., die via een gevonden telefoonnummer in Nederland werd getraceerd, ook in die woning geweest. Verder was hij volgens de Fransen met Kriket in Syrië geweest voor de jihad. In het ouderlijk huis van B. in Frankrijk vond de politie een vals identiteitsbewijs, jihadistische video’s en handleidingen voor het maken van bommen.

B. kan niet in beroep tegen de uitlevering. Hij wordt in Frankrijk onder meer aangeklaagd voor het lidmaatschap van een criminele en terroristische organisatie, meerdere wapendelicten en valsheid in geschrifte.

Dossier Juridisch

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen