Juridisch30 mei '16 19:17Aangepast op 31 mei '16 13:20

'Psychische druk heeft vaker effect op bekentenis'

Auteur: Didi Levison

Na 35 jaar twijfelt het OM aan de bekentenis van de vermeende dader Martien Hunnik in de zogeheten 'Hilversumse showbizzmoord'. Hunnik zou onder zware druk onterecht bekend hebben, meent OM. En hij is niet enige, zegt oud-rechercheur Dick Gosewehr.

Martien Hunnik staat de pers te woord nadat de Hoge Raad oordeelde dat de zaak moest worden herzien. Foto ANP
Martien Hunnik staat de pers te woord nadat de Hoge Raad oordeelde dat de zaak moest worden herzien. Foto ANP

In 1981 werd platenproducent Bart van der Laar dood gevonden in zijn woning. Martien Hunnik bekende de moord en kreeg twee jaar cel en TBS opgelegd. Uiteindelijk heeft hij acht jaar vastgezeten. Nu, 35 jaar later, eist het Openbaar Ministerie vrijspraak. Hunnik zou zijn bezweken onder de psychische druk en onterecht bekend hebben.

Hunnik, die destijds ziek was, zware medicijnen slikte en allerlei psychische problemen had, werd door de politie aan een stevig verhoor onderworpen, en bekende. Maar die bekentenis werd er volgens oud-rechercheur Dick Gosewehr met geweld ‘uitgeramd’. ‘Zelfs zijn moeder werd erbij gehaald om hem over te halen om zijn schuld toe te geven’, vertelt de voormalig rechercheur. Hunnik trok later zijn bekentenis in en legde een volledig andere verklaring af, maar het mocht niet meer baten.

Volgens Gosewehr komt deze vorm van psychische druk bij verhoren vaker voor. ‘De overtuiging is in zo’n geval leidend: men is ervan overtuigd dat iemand iets gedaan heeft, dus moet hij bekennen. Als het een vergissing blijkt is dit een professionele fout en kun je dat de dienstdoende recherche best verwijten’.

Dick Gosewehr heeft veertig jaar bij de politie gewerkt waarvan 30 jaar als rechercheur. Hij verdiept zich in gerechtelijke dwalingen en schreef in dit kader over onder andere de Puttense Moordzaak. Op de vraag of hij zelf wel eens de mist in is gegaan met een verhoor antwoordt hij: 'Helaas wel. Gelukkig bleek later dat er onomstotelijk bewezen kon worden dat de vrouw in kwestie onschuldig was'.

Dossier Juridisch

 

Gerelateerde artikelen