De grote geldcarrousel van Vestia
Na vier jaar onderzoek is de rechtszaak tegen woningcorporatie Vestia vandaag eindelijk van start gegaan.
Na grootschalige fraude ging de grootste woningcorporatie van Nederland in 2012 onder leiding van topman Erik Staal bijna failliet. Uiteindelijk moesten alle andere corporaties opdraaien voor een reddingsactie van ruim 2 miljard euro.
Destijds bleef er van de enorme carrousel aan geld die door Vestia stiekem verdiend werd, wat hangen bij diverse 'deelnemers'. Marcel de Vries, de kasbeheerder van Vestia, was er één van. Maar hij was de grote afwezige bij de eerste regiezitting vandaag.
Oud-derivatenhandelaar van Vestia Arjan Greeven, die optrad als tussenpersoon tussen banken in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland, was er wel. Volgens verslaggever Harmen van der Veen heeft hij belang bij om bij de rechtszaak aanwezig te zijn: 'Hij wil de good guy spelen. Hij heeft eigenlijk alles dat hij had aan het OM gegeven. Dankzij het materiaal van Greven heeft het OM een zaak.'
Maar het OM vindt dat Greven pas tot het besef kwam wat te doen, toen hij voor belastingfraude in beeld kwam bij de fiscus. 'Het verhaal dat Greven moet worden vrijgelaten omdat hij tot inkeer is gekomen, wordt niet geloofd', zegt Van der Veen.
OM trok deel van de aanklacht in
Het OM trok vandaag een deel van de aanklacht in, namelijk de beschuldiging dat tussenpersonen de banken hadden overgehaald om de verkregen commissie voor het kopen van derivaten niet in contracten op te nemen. Daarover zei advocaat Koops van de verdediging: 'Fortis-ABN Amro heeft met 50 miljoen euro een strafvervolging afgekocht, en zonder twijfel meer verdiend aan deze hele handel en het niet ingeleverd bij justitie en Vestia aan het eind.'
In maart volgend jaar denkt het OM pas klaar te zijn met deze zaak. Maar er liggen nog veel verzoeken van de verdediging om getuigen te verhoren, hoorde Van der Veen. Die moet de rechter eerst nog lezen.