Juridisch11 aug '16 12:33Aangepast op 11 aug '16 13:23

'Strafhof heeft meldpunt voor bedreigingen nodig'

Auteur: Sam de Voogt

Nederland moet een centraal meldpunt optuigen in Den Haag voor mensenrechtenjuristen die worden bedreigd. Dat stelt Amnesty International naar aanleiding van de bedreiging van juriste Nada Kiswanson, die verbonden is aan het Internationaal Strafhof.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag. Foto ANP
Het Internationaal Strafhof in Den Haag. Foto ANP

'Als juristen die met internationaal strafrecht werken worden bedreigd, moeten ze weten waar ze terecht kunnen', zegt woordvoerder Emile Affolter van de mensenrechtenorganisatie. 'Bij de status van Den Haag, dat zich profileert als een internationale stad van vrede en recht, hoort ook dat deze mensen worden beschermd.'

Kiswanson, die voor de Palestijnse organisatie Al Hag werkt en informatie aan het Strafhof levert in verband met een vooronderzoek naar oorlogsmisdrijven van Israel in Palestina, wordt sinds een half jaar met de dood bedreigd, zo bracht NRC Handelsblad vanochtend naar buiten. Zij en haar familie hebben nu extra beveiliging gekregen, en de politie is een onderzoek gestart naar de bedreigingen.

Gevoelige zaken
Amnesty International sluit niet uit dat dergelijke bedreigingen vaker gaan voorkomen. 'Het Internationaal Strafhof behandelt gevoelige zaken', zegt Affolter. 'In dat kader is het belangrijk dat mensen weten waar ze moeten zijn.'

De mensenrechtenorganisatie heeft minister Koenders van Buitenlandse zaken gevraagd om de bedreigingen publiekelijk te veroordelen. Affolter: 'Hij moet duidelijk maken dat dit soort bedreigingen op Nederlands grondgebied onacceptabel zijn. Mensen die zich inzetten voor internationaal recht moeten hier in Nederland veilig zijn.

Gerelateerde artikelen