Juridisch25 aug '16 12:05Aangepast op 25 aug '16 12:28

Mogelijk persoonlijke boete NS-leiding aanbesteding Limburg

Auteur: Thijs Baas

Leidinggevenden van de NS hangt persoonlijke aansprakelijkheid boven het hoofd naar aanleiding van het schandaal rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Bij die aanbesteding werd gesjoemeld. De topmannen riskeren daarmee forse boetes, zegt Chris Fonteijn, voorzitter van de Autoriteit Consument en Markt, tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Voorop staat voor Fonteijn dat het bedrijf de prikkel moet voelen om zoiets nooit meer te doen. 'Als leidinggevenden heel nadrukkelijk geweten hebben dat dit fout was en dat risico hebben genomen - niet uit slordigheid maar echt wetend dat het mis was - kijken we heel nadrukkelijk of we die mensen ook persoonlijk aansprakelijk houden.' Naast de persoonlijke aansprakelijkheid blijft ook een boete voor de NS zelf tot de mogelijkheden behoren, benadrukt Fonteijn.

Als de NS schuldig wordt bevonden aan malversaties, zijn er allemaal leidraden op basis waarop een boete wordt berekend. 'Dan kom je op een gigantisch bedrag uit en dan krijg je de vraag hoe die boete in verhouding staat tot het bedrijf en wat je wilt bereiken. In de zorg heb je vaak dezelfde discussies: ga je een ziekenhuis een enorme boete geven? En wie is daar nou eigenlijk de dupe van? Dát zijn de vraagstukken waar wij voor staan.'

De ACM kwam in juni met een vernietigend rapport naar buiten over de rol van de NS bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. De ACM oordeelde reeds in maart dat de NS zich bij de aanbesteding in Limburg niet aan de regels heeft gehouden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen