Juridisch7 sep '16 08:44Aangepast op 7 sep '16 09:37

'Vastzitten in Thailand is een hel'

Auteur: Noémi Prent

Heeft het OM een misser begaan in de zaak rond coffeeshophouder Johan van Laarhoven? Dat moet vandaag blijken uit een getuigenverhoor van een officier van justitie.  De voormalig coffeeshophouder is veroordeeld tot 103 jaar cel in Thailand.

Johan van Laarhoven is de oprichter van The Grass Company. Foto: HH/Ton Toemen
Johan van Laarhoven is de oprichter van The Grass Company. Foto: HH/Ton Toemen

'De officier van justitie heeft de Thaïse justitie geinformeerd over het feit dat meneer Van Laarhoven in Thailand verbleef en gebruik maakte van drugsgeld', vertelt Sidney Smeets, advocaat van Johan van Laarhoven. 'Dat geld is in Nederland verdiend. Hier zouden we zeggen: dat is legaal geld. Daar is belasting over betaald. De overheid gedoogt coffeeshops.' Maar in Thailand kennen ze echter geen gedoogbeleid. 'Er is daar het beeld ontstaan dat het gaat om een drugshandelaar.'

Lucas van Delft, de officier van justitie in kwestie en inmiddels geschorst uit deze functie, moet een verklaring afleggen. Door zijn tips is Johan van Laarhoven veroordeeld tot 103 jaar cel. Het contact tussen de Thaise justitie en Van Delft kwam tot stand naar aanleiding van een Nederlands onderzoek naar de coffeeshop van Van Laarhoven.

'Wat ons betreft heeft de staat de verplichting om ervoor te zorgen dat Van Laarhoven naar Nederland komt. De Nederlandse staat heeft hem in deze positie gebracht. Zij hebben de verantwoordelijkheid dat hij terugkomt en niet in de Thaise cel blijft wegrotten', besluit Smeets.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen