Juridisch8 sep '16 10:47Aangepast op 8 sep '16 12:45

Pegida-voorman opgepakt bij rechtbank door vertoon hakenkruis

Auteur: Koos Tervooren

Edwin Wagensveld, voorman van anti-islambeweging Pegida, is opgepakt bij de rechtbank in Amsterdam omdat hij weer een hakenkruis liet zien.

Foto: ANP
Foto: ANP

Wagensveld zou vandaag terechtstaan voor het eveneens tonen van een hakenkruis tijdens een toespraak op 27 februari bij de Stopera in Amsterdam.

De voorman weigerde een T-shirt te bedekken met daarop een logo van een poppetje dat een hakenkruis in een prullenbak gooit. Hij werd vervolgens door agenten opgepakt toen hij weigerde het logo af te plakken.

'De volgende keer trek ik het gewoon weer aan', zei Wagensveld, voordat hij samen met een vrouw, die hetzelfde shirt droeg, werd weggevoerd in een politiebusje. 'Hiermee spreek ik me uit tegen het nationaal socialisme, de PKK, Anti-Fascistische Actie (AFA) en IS.'


Boete
De voorman van de Nederlandse tak van de anti-islambeweging kreeg eind februari een boete van 250 euro wegens het dragen van het shirt, maar dat weigerde hij te betalen. Daarom moest hij voor de kantonrechter komen. Die hield de zaak donderdag aan voor onbepaalde tijd.

Wagensveld en de andere arrestant worden momenteel verhoord bij de politie. Een woordvoerder benadrukte dat ook na de aanhouding nog is gevraagd het hakenkruis te bedekken, maar de Pegida-voorman wilde dit onder geen beding.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen