Juridisch16 sep '16 11:58Aangepast op 16 sep '16 12:18

Gülenschool mag, terroristenschool niet

Auteur: Koos Tervooren

Vier ouders uit Zaanstad mogen de islamitische basisschool IBS De Roos een 'Gülenschool' blijven noemen. Het is ze wel verboden De Roos te betitelen als een school van landverraders, moordenaars en terroristen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dit heeft de rechtbank in Haarlem vandaag bepaald. Ook de term 'Fetoschool' niet meer worden gebruikt.

Beide partijen lijken blij met de uitspraak, zegt verslaggever Hugo Reitsma. Marcel Dekker, advocaat van de school, zegt: 'Wij wilden dit graag horen.' Hij hoopt dat de rust terugkeert bij de De Roos. 'Dit is een begin.'

Rectificatie

Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ) was twee weken geleden naar de rechter gestapt om de ouders te dwingen met hun negatieve uitlatingen te stoppen en alle beschuldigingen over De Roos te rectificeren. De ouders betichtten SIOZ er op sociale media van een 'Gülenschool' te zijn. De stichting ontkent dit, maar zag zich geconfronteerd met een forse terugloop van het aantal leerlingen.

De onrust houdt verband met de mislukte couppoging in Turkije en de grimmige sfeer die is ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan en aanhangers van spiritueel leider Fethullah Gülen. Erdogan verwijt de laatste achter de coup te zitten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen