Juridisch19 sep '16 12:05Aangepast op 19 sep '16 17:05

Twee agenten vervolgd om aanhouding Henriquez

Auteur: Wesley Schouwenaars

Twee van de vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez worden strafrechtelijk vervolgd. Dat meldt het Openbaar Ministerie op zijn website.

Foto ANP
Foto ANP

De twee agenten wordt 'doodslag, dan wel (zware) mishandeling met de dood ten gevolge dan wel dood door schuld' ten laste gelegd. Volgens het OM is Henriquez terecht door de politie aangehouden omdat hij de openbare orde verstoorde. Ook het naar de grond brengen van de man tijdens zijn arrestatie was volgens het OM passend. De voorlopige conclusie van het OM is dat het handelen van de twee politieagenten die vervolgd worden niet voldeed aan de eisen die de politie in acht moet nemen bij het toepassen van geweld.

Nekklem

Henriquez werd in juni 2015 op een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark gearresteerd. Hij zou voor de grap hebben geroepen dat hij een wapen bij zich had. Toen de politie hem in de boeien wilde slaan verzette de Arubaan zich waarna de politie geweld tegen hem gebruikte. Een door de politie uitgevoerde nekklem zou er hoogstwaarschijnlijk voor hebben gezorgd dat Henriquez te weinig zuurstof kreeg. Hij overleed de volgende dag.

Procedure

Afgelopen zaterdag berichtte RTL Nieuws al dat uit onderzoek van twee politiewetenschappers zou blijken dat de agenten zich bij de arrestatie niet hebben gehouden aan de vaste procedure die ze hebben aangeleerd voor aanhoudingen. Volgens een van de experts was het ‘hardhandige geweldgebruik tegen Henriquez disproportioneel, onmatig en ondeskundig’.

De dood van Henriquez leidde in de dagen na het incident tot onrust in de Haagse Schilderswijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen