Juridisch21 sep '16 20:07Aangepast op 22 sep '16 06:35

Neelie Kroes schond gedragsregels EU

Auteur: Karlijn Meinders

Neelie Kroes is gedurende haar termijn als Eurocommissaris van mededinging in strijd met Brusselse regels bestuurder van een vennootschap op de Bahama's geweest. Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad en Trouw.

Foto: HH/Bart van Overbeeke
Foto: HH/Bart van Overbeeke

Ze heeft die functie nooit gemeld bij de Europese Commissie, valt te lezen op de site van het Financieele Dagblad. Kroes staat genoemd als bestuurder ('director') van Mint Holdings Ltd., een bedrijf dat in 2000 is gevestigd op de Bahama’s.

Administratieve fout

Kroes was naar eigen zeggen niet-uitvoerend bestuurder ('non-executive director') en zou strategisch advies geven aan Mint Holdings. Ze zegt nooit aandelen in Mint Holdings te hebben gehad en er bij aanvang van haar eerste termijn als eurocommissaris in 2004 van uit te zijn gegaan dat zij al sinds 2002 was uitgeschreven op de Bahama’s. Zij stelt dat dit door een administratieve fout pas in 2009 is gebeurd.

Omdat Mint Holdings volgens haar nooit operationeel is geworden, heeft zij de bestuursfunctie nooit gemeld. Mint werd overigens in december 2004 wel actief, schrijft het FD. Het bedrijf nam toen een belang in een andere vennootschap op de Bahama’s.

Verplicht melden

Eurocommissarissen moeten volgens hun gedragscode bij aanvang van hun termijn niet alleen afstand doen van alle bestuursfuncties, maar ook alle bezoldigde en onbezoldigde bestuursfuncties en belangen in de voorafgaande tien jaar melden in een openbaar register. In een reactie aan FD en Trouw erkent Kroes dat zij formeel in overtreding is met de gedragscode voor eurocommissarissen toen zij de functie bij Mint Holdings niet meldde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen