Juridisch22 sep '16 07:08Aangepast op 22 sep '16 13:44

'Desnoods Neelie Kroes pensioen afpakken'

Auteur: Thijs Baas

SP-Europarlementariër Dennis de Jong, mede-voorzitter van de commissie Transparantie, wil bekijken of het pensioen van oud-eurocommissaris Neelie Kroes kan worden ingetrokken.

Foto: ANP
Foto: ANP

Kroes was gedurende haar termijn als Eurocommissaris van Mededinging in strijd met Brusselse regels bestuurder van een vennootschap op de Bahama's, blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad en Trouw. De Jong wil in een gesprek met Eurocommissaris Frans Timmermans bekijken in hoeverre financiële sancties tegen Kroes tot de mogelijkheden behoren. 'Als je dit allemaal bij elkaar optelt, dan ga je daar toch niet de rode loper voor uitleggen? Dan zeg je tegen zo iemand dat je alleen nog naar binnen mag als duidelijk is wat je komt doen.'

Ontkenning

Geconfronteerd met de onthulling van het FD en Trouw ontkende Kroes onmiddellijk, zegt Gaby de Groot, redacteur bij het FD en lid van het onderzoeksconsortium achter deze onthullingen. 'Een paar dagen later kregen we een lange brief van haar advocaat dat het wel klopte. De vennootschap zou dienen om delen van Enron over te nemen, maar die deal ging niet door. Ze dacht dat de vennootschap was ontbonden in 2002 maar dat bleek niet waar.

Kroes schond volgens De Groot twee regels: die van gelijktijdigheid - tijdens je commissariaat mag je geen andere functie hebben. 'En je moet al je functies en nevenfuncties van de afgelopen tien jaar opgeven en dat heeft ze niet gedaan.' Voorzitter Jean-Claude Juncker, voor zitter van de Europese Commissie, is volgens De Groot aan zet, nu Kroes het gemeld heeft in Brussel. 'Die moet hier op reageren. We hebben een reactie gevraagd en ze gaan het uitzoeken. We hebben bevestigd gekregen dat Neelie Kroes het in Brussel heeft gemeld.'

Kwaad daglicht

Kroes stelt met haar bestuursfunctie bij de vennootschap de Europese Commissie in een kwaad daglicht, zegt PvdA-Europarlementariër Paul Tang tegen BNR. De gedragscode in Brussel rond bijbanen en 'vervolgfuncties' moet daarom worden aangescherpt, vindt hij. Tang pleit voor eenzelfde behandeling als voormalig Commissievoorzitter Barroso, die na zijn Brusselse functie toetrad tot de bank Goldman Sachs en moet zich tegenwoordig inschrijven als lobbyist als hij zich in Brussel meldt voor het broodnodige lobbywerk. 

Nederland is ook volgens PvdA-Europarlementariër Paul Tang 'helemaal laks' in het toestaan van functies voor voormalig politieke kopstukken. 'Uiterst akelig', noemt hij de situatie. 'Er mag geen draaideur zijn tussen de Commissie en het bedrijfsleven, want juist in Brussel worden de regels voor de markt bepaald.' Kroes bleek ook al een nevenfunctie te hebben gehad bij vliegtuigbouwer Lockhead. Als deze functie op de Bahama's destijds ook aan het licht was gekomen, had ze een baan als Eurocommissaris wel kunnen vergeten, zegt Tang.

Gerelateerde artikelen