Juridisch23 sep '16 14:28Aangepast op 23 sep '16 17:50

Wordt Wilders(-proces) vervolgd? 14 oktober besluit

Auteur: BNR Webredactie

De rechtbank beslist 14 oktober of het strafproces tegen PVV-voorman Geert Wilders verder gaat of wordt gestopt. De advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, vroeg de rechtbank in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren.

Foto: ANP
Foto: ANP

Daarmee zouden de rechters het proces tegen Wilders stoppen. Het OM vervolgt PVV-leider Geert Wilders onterecht, meent de advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops. De zitting in de zaak bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol handelt over de vraag of het OM Wilders wel terecht vervolgt.

Wilders wordt berecht om zijn omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraken. Hij is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Wilders zei tijdens een campagnebezoek op 12 maart 2014 in Loosduinen dat Den Haag 'een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' moet worden. Een week later vroeg hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde 'minder, minder, minder'. 'Dan gaan we dat regelen', reageerde Wilders.

Politieke context

Knoops wijst op een 'doctrine' in de Verenigde Staten dat een rechter geen oordeel moet vellen over uitspraken die zijn gedaan in politieke context. De rechter heeft wel de bevoegdheid om dat te doen, maar zou dat niet moeten doen, meent Knoops. De uitspraken waarvoor Wilders wordt vervolgd, horen publieke opinie en kiezers volgens hem te beoordelen. Hieronder kun je via de tweets van onze verslaggever Hugo Reitsma de ontwikkelingen in de rechtszaak volgen.

Gerelateerde artikelen