Juridisch26 sep '16 13:03Aangepast op 26 sep '16 22:29

Wietwet: volksgezondheid en veiligheid gaan boven internationale verdragen

Auteur: Koos Tervooren

In internationale verdragen is afgesproken dat legalisering van wietteelt niet mag, maar als het wietwetsvoorstel van D66 bijdraagt aan volksgezondheid en veiligheid, gaat dat boven de internationale verdragen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat zegt D66-Kamerlid Vera Bergkamp, architect van de wet. De teelt komt in Nederland mogelijk onder controle van de overheid. Na een jarenlange patstelling lijkt er een krappe meerderheid te zijn voor het wetsvoorstel. Het voorstel moet nog wel door de beide kamers.

'Als we kunnen aantonen dat het reguleren van wietteelt goed is voor de volksgezondheid, openbare orde en veiligheid, gaat het boven die internationale verdragen, heeft een hoogleraar onderzocht', zegt Bergkamp. 'Als we dit realiseren, dan zijn we een gidsland in Europa.' Ook Joachim Helms, voorzitter van de coffeeshopbranche, vindt het een goed idee. 'We mogen op dit moment wiet verkopen aan de voordeur, dat is goed geregeld, maar we mogen het niet inkopen aan de achterdeur.' Het wetsvoorstel, dat een uitbreiding is op het huidige gedoogbeleid, zou uitkomst bieden.

Belasting en controle

Met de nieuwe wet zou het telen van wiet strafbaar blijven, maar wordt een beperkt aantal gecontroleerde telers niet meer vervolgd. Die telers moeten dan belasting gaan betalen. Er komt daarmee een strengere controle op de teelt.

Volgens wetenschapsjournalist Thijs Roes moeten we een voorbeeld nemen aan enkele staten in de Verenigde Staten. In Californië gaan ze binnenkort in een referendum beslissen over de legalisering van wietteelt. Volgens coffeeshophouder Helms scheelt er nog één belangrijk ding aan het systeem in de VS. 'Ze hebben daar nog geen coffeeshops.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen